UZ NJEGA JE SVE BRŽE: Što je virtualni RAM i kako radi? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UZ NJEGA JE SVE BRŽE: Što je virtualni RAM i kako radi?

Autor Igor Martić

Sve veći broj pametnih telefona radnu memoriju može dodatno proširiti

 Ulefone Armor 22 (1).jpg Izvor: Ulefone

RAM ili radna memorija, kako joj i naziv kaže, služi za rad telefona. U nju se pohranjuju sve otvorene mobilne aplikacije koje se pokrenu na pametnom telefonu. Ako telefon ima 2 GB radne memorije bit će vrlo ograničen što se tiče mogućnosti istovremenog rada s više aplikacija.

Ako telefon ima 12 ili 16 GB radne memorije tada se može koristiti i za igranje zahtjevnih igara, dok u pozadini preuzima mailove i razne druge obavijesti iz aplikacija, kojih može biti više desetaka.

Pojedini modeli telefona mogu proširiti radnu memoriju s dodatnim virtualnim RAM-om, a pri tome se koriste memorijski resursi iz memorije telefona.

Virtualni RAM i korist od njega

RAM je memorija koja radi brže od bilo kojeg drugog oblika pohrane. Kada pokrenete aplikaciju na svom telefonu to se naziva procesom, a ti se procesi (više aplikacija) privremeno pohranjuju u fizičkom RAM-u u pozadini.

RAM omogućuje brže učitavanje aplikacija, smanjujući kašnjenje ili odgode. Slično tome, virtualni RAM koristi internu pohranu telefona kao privremenu zamjenu za RAM - što je općenito poznato kao virtualni RAM.

Konkretno, kada postoji desetak aplikacija koje se istovremeno izvode na vašem Android pametnom telefonu i nema više prostora u stvarnom RAM-u telefona ono što se zapravo događa u Androidu je da se zatvaraju aplikacije koje ne rade u pozadini ili obavljaju bilo kakve dinamičke zadatke u pozadini. Sustav "ubija" aplikaciju koja ima najniži prioritet i onu koja je najstarija otvorena aplikacija, među desetak ili više aplikacija.

Konkretno, kada je desetak aplikacija istovremeno pokrenuto na vašem Android pametnom telefonu, a fizički RAM je u potpunosti zauzet, Android poduzima akciju zatvaranjem aplikacija koje nisu aktivne u pozadini niti se bave dinamičkim zadacima.

Aplikacija poput kalendara, koja nema brojne dinamičke pozadinske zadatke, po potrebi će se prebaciti u virtualni RAM. To je zato što je interna pohrana znatno sporija od RAM-a i nije prikladna za rukovanje dinamičkim aplikacijama poput igara ili teškim aplikacijama poput aplikacija za plaćanje.

Android će premjestiti samo manje kritične aplikacije u virtualnu memoriju osiguravajući da značajniji zadaci uvijek ostanu u stvarnoj memoriji.

Proširenje RAM-a za Ulefone Armor 22 | Ulefone nova funkcija
Izvor: Youtube

Kao što video prikazuje kada je maksimalni virtualni RAM postavljen na 8 GB postaje očito da to značajno poboljšava mogućnosti multitaskinga. Možete pokretati brojne aplikacije u pozadini, a istovremeno poboljšavate ukupnu izvedbu, omogućujući glatko igranje i reprodukciju videa.

Korištenje proširenja RAM-a u telefonu Ulefone Armor 22 koji će biti predstavljen 18. rujna 2023:

 Pronađite Postavke među aplikacijama
 Pomaknite se prema dolje i dodirnite Posebna funkcija
 Odaberite proširenje RAM-a
 Uključite prekidač za proširenje RAM-a
 Postoje tri opcije virtualnog proširenja koje možete odabrati: 3 GB / 5 GB / 8 GB
 Ovdje odaberite 8GB i dodirnite Aktiviraj i ponovno pokreni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI