FOTOGRAFIJE NEKAD I SAD: Uz optiku bitni su i procesori | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FOTOGRAFIJE NEKAD I SAD: Uz optiku bitni su i procesori

Autor Krunoslav Ćosić

Sigurno ste kroz Memories primijetili da je kvaliteta vaših fotografija kroz godine sve bolja

 vivo X90 Pro (11).jpg Izvor: Vivo

Kamere pametnih telefona se ne oslanjaju samo na stalno poboljšanje optike već i na senzore snimanja koji hvataju svjetlost kao i na vrhunske procesore koji podržavaju kvalitetu slike. Međutim, kako točno kvaliteta procesora utječe na fotografije, pitaju se u tvrtki vivo?

Kvaliteta elemenata leće i procesora za obradu slike se u tolikoj mjeri razvila da se o njima može razmišljati kao o osnovnim, čak i neophodnim elementima. Danas se najveća razlika vidi u tome što se događa u samom trenutku kada dodir na ekran zabilježi prizor hvatajući svjetlost i pretvarajući je u digitalnu fotografiju.

Glavni čipset procesora komunicira sa senzorima fotografije, obrađuje ju i isporučuje korisnicima. Ali neke tvrtke pomiču granice snimanja fotografija ulaganjem značajnih resursa u razvoj vlastitih čipova za obradu, poznatih i kao procesori signala slike (Image Signal Processors).

 vivo X90 Pro (13).jpg Izvor: Vivo

Rezultat takvog pristupa je konfiguracija s dva čipa, u kojoj je glavni čipset pametnog telefona zadužen za cjelokupno funkcioniranje i rad uređaja, a namjenski procesor signala slike bavi se samim snimanjem, komunicirajući s glavnim čipsetom u realnom vremenu. Ova vrsta konfiguracije otvara nove mogućnosti snimanja za tvrtke koje proizvode pametne telefone.

Vivo je prije nekoliko godina počeo raditi na vlastitim procesorima signala slike. Tvrtka je 2021. lansirala vlastiti čip u okviru flagship uređaja X70 Pro, koji je sljedeće godine pratio X80 Pro s ažuriranom verzijom pod nazivom V1+. A sada, dvije generacije kasnije, s nedavno predstavljenim V2 čipom za obradu fotografije, mogućnosti su još veće.

Čip ugrađen u najnoviji flagship X90 Pro znatno poboljšava sposobnost uređaja za bolje kontroliranje faze naknadne obrade fotografije, gdje se zapravo događa prava čarolija. Procesor signala slike bavi se svim relevantnim zadacima naknadne obrade fotografija, uključujući smanjenje šuma, podešavanje balansa bijele boje, korigiranje nesavršenosti scene, a svim tim istovremeno upravljaju ISP i glavni MediaTek Dimensity 9200 čip, kako bi krajnji rezultat bio što vjerodostojniji.

 Vivo X90 pro fotografija (1).jpg Izvor: Vivo

Hardver, iako od izuzetnog značaja, samo je pola priče jer bez pouzdanog hardvera softver ne može dostići svoj puni potencijal. S čipom kao što je vivo V2 lako je uočiti evoluciju kroz koju je prošao softver. Napredak koji je tvrtka ostvarila još je zanimljiviji zbog činjenice da je pomjerila cijelu ISP arhitekturu s tradicionalne na integriranu AI-ISP arhitekturu.

Čip sada ima jedinicu za ubrzanje s pomoću umjetne inteligencije, podjedinicu za obradu slike i rekonstruiranu memoriju na sebi. Svi ovi elementi doprinose znatno boljim rezultatima prilikom fotografiranja.

Integriranjem AI funkcija u procesor signala slike umjetna inteligencija postaje sposobnija baviti se složenim i nepoznatim problemima koji se mogu iznenada pojaviti u određenom okruženju. Kada tradicionalni sustav ne uspije uzeti u obzir sve čimbenike koji utječu na nastanak fotografije AI-ISP arhitektura dolazi do izražaja zbog prilagodljivosti i posvećenosti rješavanju problema, zahvaljujući svojim sustavima za strojno učenje i naprednim mogućnostima analize.

 vivo X90 Pro Lifestyle.jpg Izvor: Vivo

Važan trenutak u kojem se uključuje umjetna inteligencija i radi s drugim računalnim algoritmima fotografije, a također igraju važnu ulogu i doprinose bilježenju realističnih fotografija, događa se tijekom snimanja noćnih fotografija.

Prilagođeni algoritmi doprinose visokoj kvaliteti fotografija uzimajući u obzir brojne scene subjekta na snimci. Korisnike može zaintrigirati brza sportska fotografija ili pak postanu ljubitelji astrofotografije pri slabom osvjetljenju, koja se s vivo flagshipom X90 Pro može napraviti čak i bez stativa.

 Vivo X90 pro fotografija (2).jpg Izvor: Vivo

Prilagođeni V2 čip modela X90 Pro donosi konkretne prednosti koje poboljšavaju kvalitetu fotografije. Jedan od njih svakako je i već spomenuti AI algoritam za smanjenje šuma. Ovo poboljšanje utječe na rezoluciju fotografija i video zapisa snimljenih noću, pri visokim ISO vrijednostima kada problem na fotografiji obično pravi šum.

Prilagođeni procesor signala slike može donijeti još jednu prednost, a to je energetska učinkovitost. V2, na primjer, energetski je 200% efikasniji od tradicionalne jedinice za neuronsku obradu i postiže energetsku efikasnost od 16,3 trilijuna operacija po vatu energije, što doprinosi ukupnoj autonomiji baterije, posebno ako korisnici vole provoditi dane snimajući prizore svakodnevnog života.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI