Pravi pametni telefon za starije osobe | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Pravi pametni telefon za starije osobe

Autor Krunoslav Ćosić

Iako na tržištu postoje neka rješenja i prilagodbe, Start S5 je u tome u potpunosti uspio

 meanIT Smartphone Start S5 (1).jpg Izvor: meanIT

Mnogi stariji ljudi ne žele biti „tehnološki izopćeni“ iz društva te umjesto klasičnih mobitela s fizičkim tipkama ipak prelaze na pametne telefone s velikim ekranima i velikim brojem funkcionalnosti. Uz widgete na početnom ekranu moguće je Android pametne telefone dodatno personalizirati, povećati ikone i sakriti sve što bi ljude koji su manje tehnološki pismeni moglo zbuniti.

Hrvatski brend meanIT je na tržištu predstavio novi model Smartphone Start S5 koji na prvi pogled izgleda kao klasični, moderni pametni telefon, ali se ipak poprilično razlikuje. Na primjer, u donjem dijelu kućišta smještene su tri fizičke tipke, što se već godinama ne viđa na Android telefonima.

 meanIT Smartphone Start S5 (11).jpg Izvor: Bozidar Zitnik/Bozidar Zitnik

To su dobro poznate tipke sa zelenom i crvenom slušalicom uz koje je jednostavnije obaviti operacije javljanja na poziv nego razmišljanjem u kojem je smjeru po ekranu potrebno napraviti potez prstom. Jednostavnije je i prekinuti poziv jer su tipke cijelo vrijeme prisutne na kućištu, za razliku od onih virtualnih koje se pojavljuju tek kad se odmakne telefon od uha.

Vjerojatno ste primijetili još jednu fizičku tipku – SOS. U postavkama je potrebno unijeti jedan telefonski broj (do maksimalno pet) te će se taj broj automatski pozvati čim se pritisne SOS tipka. Ne javi li se prvi predefinirani telefonski broj uređaj će automatski pozvati drugi uneseni broj telefona. Mogu to biti brojevi susjeda, rodbine, prijatelja ili hitnih službi.

Na boku kućišta nalazi se još jedna fizička tipka s kojom se može aktivirati LED svjetiljka. Čak i ako je telefon isključen, na primjer u noćnim satima kako bi se spriječilo bilo kakvo ometanje, ali lampa će i u tom slučaju raditi.

Na touch ekranu od 5 inča koristi se Senior softver – to je prilagođena verzija Android 11 Go edicije tako da se na ekranu nalaze velike ikone koje jasno asociraju što se krije iza. Prilagođen je i font s uvećanim znakovima. Telefon nudi sve funkcionalnosti pametnih telefona, ali uz prilagođeno sučelje, te ima prednju i stražnju kameru od 0,3 odnosno 2 megapiksela.

Model meanIT Smartphone Start S5 ima i pojačanu glasnoću zvuka kako bi osobe koje slabije čuju mogle komunicirati s drugima. U pakiranju dolazi stalak za punjenje na kojem se telefon može ostaviti kad se ne koristi, što će starije osobe podsjetiti na bazu za punjenje bežičnog telefona. Koristan dodatak, ali i funkcionalan u svakom pogledu.

Dual SIM pametni telefon s 2 GB radne i 32 GB interne memorije ima bateriju od 2200 mAh koja se može i izvaditi van. Već su godinama na tržištu takvi telefoni rijetkost ili ih uopće nema, a meanIT-ov smartphone ide u smjeru u kojem forsira Europska komisija – baterije bi se u skoroj budućnosti ponovo trebale moći zamijeniti.

I to bez odlaska u servis, što će smanjiti broj odbačenih uređaja jer se mnogi korisnici ne odlučuju na zamjenu baterije u servisu upravo zbog kompleksnosti (treba otići do servisa koji se možda nalazi u drugom gradu) i cijene nove originalne baterije. Cijena za meanIT Smartphone Start S5 je 699 kuna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI