LJUTA KONKURENCIJA Samsung Galaxy S22 vs. Apple iPhone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

LJUTA KONKURENCIJA Samsung Galaxy S22 vs. Apple iPhone

Autor Smartlife

5 Samsungovih velikih prednosti u odnosu na iPhone 13

 Samsung Galaxy S22 Ultra (2).jpg Izvor: Samsung

Krajnje je vrijeme da Apple unaprijedi svoje telefone. Nova linija Samsung Galaxy S22 telefona je stigla i svi modeli imaju pregršt funkcija koje Apple još uvijek nije implementirao na svojim telefonima, a neke od njih bismo možda mogli očekivati na iPhone 14.

S predstavljanjem S22 linije telefona kompanija Samsung je označila potpuno novi pravac vodećih modela, a dosadašnja Note serija spojena je sa S Ultra linijom, napravivši ustupak tako da nitko od korisnika ne bude nezadovoljan. Galaxy S22 Ultra je Note po svemu osim po nazivu i prvi uređaj S serije koji dolazi s utorom za olovku S Pen.

Pored fantastičnog softvera na kojem Samsung vrijedno radi godinama unatrag, S22 serija predstavlja vrhunac ponude ove kompanija i uvijek je nakrcana opcijama i mogućnostima kojima se malo koji drugi telefon može pohvaliti, uključujući i iPhone.

5 velikih prednosti koje S22 serija ima u odnosu na iPhone 13:

1. Ekran od ruba do ruba

iPhone X je telefon koji je predstavljen u studenom 2017. godine i u pitanju je prvi iPhone s dizajnom bez ruba. Prošle godine iPhone 13 je još više smanjio debljinu ruba, ali u usporedbi sa Samsung modelima Apple i dalje ozbiljno kasni. Kada se na to dodaju i zakrivljeni rubovi ekrana kod S22 Ultra modela jasno je da je Samsung po ovom pitanju u prednosti u odnosu na konkurenciju.

 Apple iPhone 13 mini.jpg Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Konkretno, Samsung Galaxy S22 Ultra ima odnos ekrana i prednje strane od 90,2%, što je više od iPhone 13 Pro Max koji mjeri 87,4%. Nažalost, iako se radi o nekoliko postotaka, ova razlika je itekako vidljiva kada se telefoni stave jedan pored drugog. Nadajmo se da će iPhone 14 nešto promijeniti na tom planu.

2. Prednja kamera

Apple iPhone notch, urez ili kako vam drago je tema mnogih priča i na iPhone 12 na kojem je bio prevelik i na iPhone 13, na kojem je smanjen, ali dobiveni prostor nije moguće iskoristiti. Nekima notch prilično smeta dok su se mnogi korisnici pomirili s činjenicom da je tu i to se neće uskoro promijeniti.

 Apple iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max (11) Izvor: Apple

S druge strane i Note10 generacija imala je malu rupu na sredini ekrana za kameru, detalj koji minimalno narušava izgled i zauzima veoma malo prostora na samom ekranu uređaja. Kod Samsung telefona jedna kamera se koristi za prepoznavanje lica i selfije dok kod iPhone modela postoji dodatni senzor za naprednu biometriju jer ovi telefoni nemaju senzor otiska prsta.

 Samsung Galaxy S22 Ultra (5).jpg
Samsung Galaxy S22 Ultra
Izvor: Samsung

Mala rupa za kameru u kombinaciji s velikim ekranom od ruba do ruba kod S22 Ultra telefona omogućava jedan poseban doživljaj korištenja za korisnike tako da nema mnogo elemenata koji vam smetaju.

Šuška se da će Apple slijediti sličan primjer s FaceTime kamerom na iPhone 14, ali je pitanje hoće li i tada ova kompanija pristati na oproštaj od notcha.

3. Ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana

Osim što je brz i precizan, ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana kod Samsung S22 i prethodnih generacija ni na koji način ne utječe na kvalitetu prikaza na samom ekranu, a nije ni jedini sustav biometrijske zaštite na ovim telefonima.

 samsung-galaxy-s21-ultra-stefan-stojanovic-11.jpg Izvor: Stefan Stojanović

Ovaj senzor je debitirao na S10 generaciji i omogućava detekciju otiska prsta bez narušavanja ekrana i posebne hardverske tipke. S druge strane Apple je do spomenutog iPhone X imao fizičku tipku koja se nekoliko generacija koristila kao biometrijska zaštit da bi se potpuno prebacili na Face ID identifikaciju kao jedinu opciju osim šifre i PIN koda.

Krajnje je vrijeme da Apple nešto promijeni pa se nadamo da će iPhone 14 konačno dobiti senzor otiska prsta ispod ekrana kao dodatni nivo zaštite i sigurnosti koji je itekako potreban ovim telefonima.

4. Paket s AirPods slušalicama

Iako ni Samsung ni Apple više ne isporučuju slušalice uz telefon, a od prije nekoliko generacija ni punjač malo je vjerojatno da će Apple ubaciti svoje AirPods slušalice u paket s telefonom. Međutim, Samsung već treću godinu unatrag svima koji unaprijed naruče nove modele poklanja Galaxy Buds Pro slušalice.

 Apple-AirPods-3
Apple AirPods
Izvor: Apple

Kada je predstavljena iPhone 12 linija telefona Apple je izbacio žičane slušalice i punjač iz paketa, a svake godine Samsung uvodi nove pogodnosti za svoje korisnike. Ove godine pored slušalica, tu je i 1.000 kuna popusta za sve S22 telefone koji se naruče unaprijed.

Apple gotovo nikada nema ovakve akcije sa svojim telefonima pa ne bi bilo loše i da se to u budućnosti promijeni u odnosu na dosadašnju praksu.

 Samsung Galaxy Buds Pro.jpg
Samsung Galaxy Buds Pro
Izvor: Samsung

5. Olovka

Steve Jobs je u 2007. godini, prilikom predstavljanja provg iPhone modela, svojevremeno upitao: "Kome treba olovka?". Do tada su pametni telefoni uglavnom koristili malenu stylus olovku. Od tada je Apple predstavio Apple Pencil za iPad jer je Jobsova filozofija zaboravljena, a Samsung je 2011. godine napravio pravu malu revoluciju sa svojom Note serijom.

 Samsung Galaxy S22 Ultra (1).jpg Izvor: Samsung

Note je bio jedan od prvih pametnih telefona s olovčicom koju ste mogli umetnuti u tijelo telefona kada je ne koristite (istina, i prije su postojali modeli s takvim utorom, ali smo ih već i zaboravili), a ona je ubrzo postala omiljeni dodatak ljubitelja Note telefona.

Od tada Samsung postepeno unaprjeđuje kvalitetu S Pen olovke i njene mogućnosti, a kod S22 Ultra je brzina detekcije postala više od tri puta bolja nego kod S21 Ultra, što znači da je kašnjenje gotovo nepostojeće.

 Samsung Galaxy S22 Ultra (4).jpg
Samsung Galaxy S22 Ultra
Izvor: Samsung

Da li bi Apple mogao da uključi olovku uz neki od svojih telefona u budućnosti? Dobro pitanje na koje vam danas niko ne može dati pouzdan odgovor. Ali jedno je sigurno, itekako bi se dobro slagala sa velikim ekranom poput onog na iPhone 13 Pro Max.

Šta će donijeti iPhone 14?

S kvalitetnim dodacima i mogućnostima izgleda da je samo pitanje vremena kada će Apple popustiti i na svoje uređaje implementirati neke od mogućnosti koje imaju vodeći Samsung telefoni. Možda to neće biti iPhone 14, možda ni iPhone 15, ali polako ali sigurno i Apple popušta pred konkurencijom. Kao što je bilo usvajanje ekrana s visokom stopom osvježavanja i zoom kamerom tako će još nešto morati uskoro promijeniti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI