BUDITE OPREZNI: Kako prepoznati investicijske prijevare na internetu? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BUDITE OPREZNI: Kako prepoznati investicijske prijevare na internetu?

Autor Krunoslav Ćosić

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske unazad nekoliko mjeseci bilježe sve više kaznenih prijava građana koje se odnose na različite oblike prijevara putem Interneta

  Izvor: Pixabay

Policija je primijetila prijevare koje se odnose na poziv u investiranje dionica, plemenitih metala, kriptovaluta i drugih vrijednosti. Obzirom na značajni porast vrijednosti kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Tether i dr.), iste postaju najčešći predmet investicijskih prijevara.

Provjeravajte i budite sumnjičavi prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su 24. ožujka kaznenu prijavu 64-godišnjaka iz Varaždina, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Računalne prijevare. Kako je prijavljeno, 64-godišnjak je u siječnju mjesecu 2021. godine pronašao oglas kojim se poziva na investiranje u kripto valuti uz zajamčenu dobit, te se javio na navedeni oglas.

Prilikom prijave je putem elektroničke pošte i aplikacije viber u više navrata kontaktirao s nepoznatim osobama, a koje su ga navele da na svom računalu instalira aplikaciju za upravljanje s udaljenog računala Teamviewer.

  Izvor: Pixabay

Nakon što je instalirao aplikaciju na zahtjev nepoznatih počinitelja je na računalu otvorio aplikaciju Internet bankarstva i prijavio se na svoj račun te omogućio nepoznatom počinitelju da upravlja sa njegovim Internet bankarstvom kojom prilikom je izvršio nekoliko transakcija kojima su kupljene kripto valute Bitcoin. Kupljene kripto valute uplaćene su na novčanik nad kojim 64-godišnjak nema kontrolu.

Nadalje, nepoznati su počinitelji 64-godišnjaku otvorili profil na lažnoj stranici Prgntrade.cc kako bi ga držali u zabludi da se radi o stvarnom investicijskom poslu. Visina materijalne štete procjenjuje se na tridesetak tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalne prijevare.

  Izvor: Pixabay

Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Postoji visoka vjerojatnost da je neka lažna investicijska kuća već prijavljena kao takva, a što je često moguće provjeriti jednostavnom pretragom po Internet tražilici (scam alert). Ukoliko se osoba odluči na investiranje putem interneta, poželjno je tražiti nepristran financijski savjet stručne osobe.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

Ukoliko osoba na svom računalu koristi programe za upravljanje s udaljenog računala (Team Viewer, AnyDesk i sl.) podatke za spajanje na svoje računalo bi smjele dati isključivo osobama u koje imaju potpuno povjerenje.