STORY KOJI MOŽE 'UBITI' VAŠ SMARTPHONE Najviše su u opasnosti vlasnici iPhonea | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STORY KOJI MOŽE 'UBITI' VAŠ SMARTPHONE Najviše su u opasnosti vlasnici iPhonea

Autor Smartlife

Samo dva Storyja dovoljna su da cijeli svijet strepi od jednog Instagram profila

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

Instagram profil pgtalal nije objavio niti jedan post, ali je objavio dvije Story objave. Ukoliko ih pogledate na svojem pametnom telefonu, blokirat će vam uređaj. Problem je naročito opasan za iPhone modele koji prestaju reagirati na dodir po ekranu.

Ako vas baš zanima o čemu se radi te ako zaista posjetite gtalal profil na Instagramu, koji je od nedavno privatan, te otvorite prvi Story, vaš će telefon prestati raditi i morat ćete ga ponovo pokrenuti. S iPhone modelima je situacija još gora - oni istog trena postaju neupotrebljivi i ne reagiraju ni na što.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

Kod Android korisnika koji su odlučili isprobati sve što je napisano primijećeno je da na hardverski moćnim Android telefonima ovaj Story ipak ne blokira telefon. Karakteristično je za moderne Android telefone da imaju veliku količinu RAM-a, za razliku od iPhone modela koji su ograničeni na max 6 GB.

U ovisnosti na kojem telefonu otvarate Story imat ćete i drugačiji prikaz. Ako otvorite Story na Android telefonu, vidjet ćete ljubičastu pozadinu, čudnu pjesmu „Your love“ u pozadini i primijetit ćete da je nemoguće pauzirati Story, sve dok sam ne završi. Ako to isto uradite na iPhone telefonu dobit ćete sivi ekran s redom slova na arapskom, a vaš će telefon prestati reagirati na dodire.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

Jedan od povezanih računa s pgtalal vodi do drugog sličnog naziva na kojem se korisnik prijavljuje kao full stack developer, a to će vidjeti netko tko radi i s frontend dijelom (onim koji vidite) i backend dijelom (onim u pozadini, koji nije vidljiv korisnicima).

Drugim riječima, pgtalal ovo ne radi slučajno već se radi o namjerno napravljenom Storyju čiji je cilj pokazati propuste u Instagram.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

Ako se pitate kako je ovo izvedeno, stvar je u suštini jednostavna, ali zahtijeva veći broj pažljivo osmišljenih koraka. Provjerom Storyja otkriveno je da posjeduje tri elementa:

1. arapski tekst
2. anketu s nasumičnim odgovorima u vidu slova „D“, „D“ i „C“
3. timer koji odbrojava unatrag

Pgtalal je sve te elemente nenormalno povećao tako da je ona ljubičasta pozadina, koju vidite na Android telefonima, ustvari dio ljubičaste pozadine timera. Kada kažemo nenormalno povećao, govorimo o elementima (kvizu i timeru) koji su po svojoj veličini nekoliko puta veći od Zemlje.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

Iz tog razloga ne možete zaustaviti i pauzirati Story jer pritišćete neinteraktivni dio timera koji je ogroman i zauzima cijeli vaš ekran. Probate li to sami uraditi na Instagramu neće vam poći za rukom jer Instagram jednostavno ne dopušta da se do beskonačnosti povećavaju različiti elementi.

Već smo spomenuli pažljivo osmišljene korake: koristi se HTTP proxy, softver koji vam dozvoljava da vidite i modificirate elemente i podatke koji odlaze s vašeg telefona, prije nego što stignu do Instagrama, omogućavajući vam punu kontrolu nad njima.

Tako je pgtalal napravio normalan Instagram Story s tri elementa, ali umjesto da ga pošalje direktno na Instagram on ga je presreo korištenjem spomenutog alata i promijenio veličine elemenata unutar Storyja.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

S obzirom da Instagram nema mehanizam koji ne dozvoljava ovako velike elemente, on, a i vaši telefoni nisu sigurni što točno trebaju napraviti pa počinju obradu prikaza ogromne slike.

Hoće li se vaš telefon blokirati ovisi isključivo od hardvera vašeg telefona, prije svega količine memorije koja mu je na raspolaganju. Što je telefon noviji i veće radne memorije veća je šansa da ga ovaj Story neće mnogo namučiti, ali ukoliko imate stariji telefon ili iPhone, hardverski reset je nešto za čim ćete morati posegneti nakon otvaranja Storyja.

  Izvor: MRWHOISTHEBOSS

A ako vas zanima koja je to "pametna glava" napravila, YouTube kreator Mrwhoistheboss je kontaktirao ovog 14-godišnjeg samoukog programera koji se programiranjem bavi od 11 godine te mu je očigledno dosadno u životu, ali je istovremeno htio ukazati na problem koji Instagram ima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI