ODMAH AŽURIRAJTE SVOJ PREGLEDNIK: Koristite Google Chrome? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ODMAH AŽURIRAJTE SVOJ PREGLEDNIK: Koristite Google Chrome?

Autor Igor Martić

Zakrpa sadrži sedam sigurnosnih popravaka, a hakeri iskorištavaju ranjivost

 Google-Chrome-2.jpg Izvor: Google

Google je objavio hitno sigurnosno ažuriranje za web preglednik Chrome koji se na računalima koristi za operativne sustave Windows, Mac i Linux. Pozvali su sve korisnike Chromea da odmah instaliraju ažuriranje koje rješava problem u kojem su hakeri već pronašli svoju priliku.

Kako izvještava Bleeping Computer zakrpa sadrži sedam sigurnosnih popravaka, ali najvažniji je CVE-2023-6345 koji se odnosi na problem prekoračenja cijelog broja u Skia 2D grafičkoj biblioteci koja se među mnogima koristi u Chromeu, ChromeOS-u, Androidu i Flutteru.

Google je ranjivost otkrio 24. studenog 2023. te se od tada sigurnosna rupa već iskorištava od strane hakera. To je razlog zašto biste hitno trebali napraviti upgrade verzije Chromea, ako ga koristite na nekom od računala.

 Google Chrome upgrade.jpg Izvor: Google Chrome

Za obaviti ručno ažuriranje Chromea samo slijedite sljedeće korake:

Otvorite Chrome
Kliknite na tri okomite točke (gore desno)
Kliknite na Pomoć (Help)
Kliknite na O pregledniku Google Chrome (About Google Chrome)
Kliknite na Ponovno pokreni (Relaunch)

Nakon ažuriranja trebali biste dobiti sljedeće verzije preglednika:

Chrome za Mac i Linux: 119.0.6045.199
Chrome za Windows: 119.0.6045.199 or 119.0.6045.200
Chrome Extended Stable za Mac i Windows: 118.0.5993.159
Chrome za Android: 119.0.6045.193

 Google Chrome upgrade (2).jpg Izvor: Google Chrome

Ako je vaša verzija već ažurirana (ili već imate postavljeno automatsko ažuriranje) na stranici O pregledniku Google Chrome (About Google Chrome) će vas obavijestiti i neće biti potrebno ponovno pokretanje preglednika. Inače ćete morati pokrenuti Chrome ponovo, odabirom istoimene opcije na ekranu, nakon preuzimanja ažuriranja koje traje nekoliko sekundi, ovisno o vašoj brzini interneta.

Ako ne instalirate zakrpu vaš je web preglednik Chrome ranjiv na napade, što može varirati od jednostavnog rušenja preglednika do toga da haker uspije izvršiti proizvoljni kod na vašem sustavu. Korisnici Chromea su u 2023. godini imali šest ovakvih ranjivosti.

Uz Chrome, i drugi web preglednici temeljeni na Chromiumu također su ranjivi te u nadolazećim satima i danima očekujte ažuriranja za Microsoft Edge, Brave, Operu ili Vivaldi.

Google kao i sve tehnološke tvrtke neće objaviti više informacija o sigurnosnom propustu dok ga ne zakrpa većina korisnika Chromea jer ranjivost utječe na programe trećih strana. Uz to, detaljno objašnjenje greške moglo bi olakšati zlonamjernim napadačima da je iskoriste protiv korisnika Chromea koji još nisu izvršili ažuriranje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI