Australija pooštrava pravila o SMS prijevarama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Australija pooštrava pravila o SMS prijevarama

Autor Davor Dakić

Morat će identificirati, ući u trag i blokirati SMS prijevare

 pametni telefon (2).jpg Izvor: Wong Sze Fei / Panthermedia / Profimedia

Australsko regulatorno tijelo za telekomunikacije uvelo je pravila koja zahtijevaju od mobilnih operatora da identificiraju, uđu u trag i blokiraju SMS prijevare. Cilj je poduzimanje dodatnih koraka za zaštitu potrošača od sve većeg utjecaja ilegalnih aktivnosti.

Australsko tijelo za komunikacije i medije (Australian Communications and Media Authority) objasnilo je u priopćenju da je u koordinaciji s industrijskim tijelom Communications Alliance razvilo industrijski kodeks za smanjenje prijevarnih poziva i prijevarnih kratkih poruka.

Predsjednica ACMA-e Nerida O’Loughlin rekla je da se nove mjere temelje na kodeksu za borbu protiv prijevarnih poziva koji je uveden 2020. i imaju za cilj učiniti zemlju težom metom za prevarante. "SMS prijevare mogu biti vrlo sofisticirane i imati razorne financijske i emocionalne posljedice za žrtve."

 SMS scam.jpg Izvor: Shutterstock

Dodala je da "nema srebrnog metka, ali znamo da provedivi zakoni mogu imati značajan utjecaj i da je svaka blokirana prijevara dobitak za potrošače", prenosi Mobile World Live njezinu izjavu u kojoj dodaje: "Što otežamo prevarantima, manja je vjerojatnost da će Australci biti meta."

Telekom operatori su dužni objaviti informacije kako bi korisnicima pomogli u upravljanju i prijavljivanju SMS prijevara drugim operatorima i nadležnim tijelima. Oni se suočavaju s kaznama do 250.000 AUD (168,2 milijuna dolara) za kršenje kodeksa.

Financijski gubici od SMS prijevara porasli su 188 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvoj polovici 2022. na više od 6,5 milijuna AUD, što čini oko 32 posto svih prijavljenih prijevara, pokazali su podaci Australske komisije za tržišno natjecanje i zaštitu potrošača.

Prošlog su mjeseca Australija i Novi Zeland potaknuli stalne zajedničke napore da se pozabave prijetnjom neželjene pošte i SMS prijevara kroz veću stratešku suradnju i razmjenu informacija.

 pametni telefon (1).jpg Izvor: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI