JEDAN OD NAČINA ZA PRIJEVARU: Znate li što je Smishing? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

JEDAN OD NAČINA ZA PRIJEVARU: Znate li što je Smishing?

Autor Krunoslav Ćosić

Kibernetički kriminalci koriste napredne, ali i manje napredne načine, a ovo je jedan od jednostavnijih, ali može biti izuzetno učinkovit

  Izvor: Shutterstock

Smishing je krađa identiteta koristeći SMS poruke. Izraz je nastao kombinacijom riječi SMS i Phishing. Radi se o pokušaju prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Kako se to radi?

U pristigloj SMS poruci od primatelja se obično traži da klikne na poveznicu ili nazove telefonski broj kako bi se "potvrdio", "ažurirao" ili "ponovno aktivirao" račun. Ali, veza vodi do lažne web stranice, a telefonski broj do prevaranta koji se pretvara da je legitimna tvrtka.

Kako spriječiti smishing?

• Nemojte kliknuti poveznice, privitke ili slike koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatelja.
• Ne dajte se požurivati. Bez žurbe napravite odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite.
• Nikad ne odgovarajte na SMS poruku koja zahtijeva vaš PIN ili vašu lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.
• Ako smatrate da ste nasjeli na smishing poruku i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

  Izvor: Shutterstock