PRESRETANJE MAIL KOMUNIKACIJE: Možete ostati bez velikih suma novca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRESRETANJE MAIL KOMUNIKACIJE: Možete ostati bez velikih suma novca

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski građanin je zbog nepažnje ostao bez 120.000 kuna

 Email prijevara hacker.jpg Izvor: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Nepoznata osoba presrela je poslovnu komunikaciju jednog 55-godišnjaka te ga prevarila za veći novčani iznos, objavila je labinska policija koja je zaprimila prijavu. Počinitelji se kod ovakvih događaja predstave kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Pri tome se koristi e-pošta, telefon ili pismo kao kanal komunikacije, a druga strana ništa ne posumnja nego iznos uplaćuje na novi račun. U konkretnoj situaciji nepoznati počinitelj presreo je komunikaciju putem elektroničke pošte koju je 55-godišnjak imao s prodavateljem industrijske opreme.

Zatim je u ponudi prodavatelja izmijenio račun za uplatu. Ništa ne sluteći, muškarac je 22. ožujka uplatio novac, no uskoro je saznao da taj novac nije stigao do prodavatelja i da je prevaren za više od 120.000 kuna.

Kako bi se izbjegli ovakvi oblici online prijevara s računima iz Policijske uprave istarske upozoravaju poslodavce i djelatnike da budu oprezni te provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja.

 poslovna prijevara.jpg Izvor: Policija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI