Jeste li isprobali dijeljenje svoje lokacije s prijateljima, mamom, djetetom… | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Jeste li isprobali dijeljenje svoje lokacije s prijateljima, mamom, djetetom…

Autor Krunoslav Ćosić

Google Maps već godinama nudi odličan servis dijeljenja lokacije

 Google Maps dijeljenje lokacije (1).jpg Izvor: Google Maps

Dijeljenje lokacije omogućuje vam da s osobama koje odaberete dijelite svoju lokaciju sa svojih uređaja, u stvarnom vremenu. Možete na taj način u bilo kojem trenutku znati gdje je vaše dijete, gdje je vaš stariji roditelj, djevojka može znati gdje je njezin dečko.

Ono što je bitno u tome istaknuti je pristanak druge osobe koja želi biti praćena. Dakle, ne možete to napraviti daljinski na tuđem pametnom telefonu s aplikacijom Google Maps odnosno Google Karte. Mora to potvrditi ta druga osoba odnosno pokrenuti na svojem uređaju ukoliko želi pratiti vas.

Što drugi mogu vidjeti?

Osobe s kojima dijelite lokaciju mogu vidjeti vaše ime, profilnu sliku i lokaciju u stvarnom vremenu na više Googleovih proizvoda, uključujući Google karte. Ukoliko ostanete bez GPS ili mobilnog signala, na vašoj će se karti prikazati vrijeme u minuta prije koliko je vremena ta osoba bila na posljednjoj zabilježenoj lokaciji.

 Google Maps dijeljenje lokacije, bez signala.jpg Izvor: Google Maps

Vaša dijeljena lokacija može uključivati podatke o tome gdje se nalazite, gdje ste upravo bili, što radite (primjerice vozite se ili hodate), podatke o vašem uređaju (kao što je trajanje baterije ili podatke o GPS-u) i podatke o vašim mjestima (primjerice dom, posao i odredišta).

U pravilu, sve se svodi da ćete vidjeti lokaciju osobe koju pratite te postotak baterije u pametnom telefonu. Na taj način možete pratiti punjenje baterije jer se druga osoba možda neće sjetiti to provjeriti i prethodno napraviti, prije nego li izađe u šetnju u park, u trgovinu, u poštu… Odnosno, možete osobu nazvati i podsjetiti ju da će joj se baterija uskoro istrošiti.

 Google Maps dijeljenje lokacije.jpg Izvor: Google Maps

S vremena na vrijeme Google će kroz e-mail obavijesti (otprilike, svakih nekoliko mjeseca) poslati informaciju o tome, da s određenom osobom dijelite svoju lokaciju. U bilo kojem trenutku uslugu dijeljenja svoje lokacije možete poništiti, bilo na pametnom telefonu ili preko web preglednika. Ukratko, lokaciju možete početi dijeliti samo na svojem mobilnom uređaju, ali ju isključiti možete i preko web preglednika na računalu. Uz Google Karte, usluga praćenja druge osobe ili više njih dostupna je i preko Family Link usluge.

Kako podijeliti svoju lokaciju

U Google Maps aplikaciji kliknite u gornji desni dio ekrana, na svoju fotografiju. Odaberite Location sharing (dijeljenje lokacije) te zatim na New share. Možete odabrati trajno praćenje, dok ne otkažete funkciju, ili na određeni vremenski period, počevši od najmanje 15 minuta. Na ovaj način možete i svojim gostima, koji vam dolaze, poslati svoju lokaciju, a zatim ih možete pratiti kako vam se približavaju te gdje se trenutno nalaze. Ako ste postavili sat vremena, praćenje će se automatski isključiti.

 Google Maps kako dijeliti lokaciju.jpg Izvor: Google Maps

Kontakte možete dodati iz svojeg imenika ili lokaciju poslati drugoj osobi preko neke od aplikacija poput WhatsApp, Messenger, Telegram, Gmail, Chat itd.

 Google Maps mail dijeljenje lokacije (1).jpg Izvor: Gmail

 Google Maps mail dijeljenje lokacije (2).jpg Izvor: Gmail

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI