U NOVU GODINU UĐITE S BRŽIM INTERNETOM Možda vam susjedi 'kradu' internet | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U NOVU GODINU UĐITE S BRŽIM INTERNETOM Možda vam susjedi 'kradu' internet

Autor Smartlife

Ovo su načini na koje možete izbaciti neželjene goste

 Wi-Fi-sifra.jpeg Izvor: Pexels

Bilo da imate jednostavnu lozinku ili ste ju rekli nekom tko je došao kod vas u goste, uvijek postoji mogućnost da će pristup vašem wirelessu netko zloupotrijebiti te se tako ogrebati za vaš internet kad god mu se ukaže prilika.

Sve kreće od šifre koju ste podijelili s nekim, onda je on to podijelio sa svojim prijateljima i obitelji. Nakon nekog vremena u situaciji ste da pola susjedstva zna vašu Wi-Fi lozinku i obilato koristi činjenicu što vaš ruter signalom pokriva dva kata zgrade.

 Besplatni-WiFi-znak.jpg Izvor: UNSPLASH / MARKUS SPISKE

Kada primijetite da vam internet postaje spor, a davatelj usluge kaže da je sa signalom sve u redu, vrijeme je za pročešljati korisnike koji su spojeni na vašu mrežu. Evo kako to uraditi:

Opcija 1: Promijenite svoju Wi-Fi lozinku

Iako zvuči banalno, promjena lozinke je najjednostavniji i najsigurniji način za otjerati neželjene goste s vaše Wi-Fi mreže. Ulogirajte se na svoj ruter i promijenite šifru u dijelu za Wi-Fi podešavanja. Ovo će fizički odspojiti sve povezane uređaje, čak i vaš, pa ćete se morati ponovo prijaviti s novom šifrom na svim vašim uređajima.

Svi koji su imali staru šifru će biti izbrisani i sljedeći put kad se budu probali povezati dobit će poruku da im nije ispravna šifra. Nemojte mijenjati šifru tako što ćete samo dodati broj ili znak na kraj aktualne lozinke. Na primjer, ako vam je šifra bila "Smartlife", loš izbor je "Smartlife1".

Naravno, promjena šifre znači da ćete ju morate promijeniti i na svim vašim uređajima, a svi znamo koliko elektronike danas imamo u kući. Može djelovati kao veliki posao, ali nakon toga će vaša mreža biti samo vaša.

WIRELESS ROUTER SETTINGS
Izvor: Youtube

Ukoliko se pitate kako promijeniti šifru na svojem ruteru, najjednostavniji način je utipkavanje 192.168.1.1 u browser. Zatim provjerite možete li se povezati direktno na ruter. Ukoliko možete, a potrebna vam je šifra za pristup interfejsu, ona se uglavnom nalazi na naljepnici s donje strane rutera ili na kutiji rutera. Alternativa je utipkavanje naziva vašeg rutera i pretraživanje internet kako biste pronašli korisničko uputstvo i saznali kako se mijenja šifra.

Opcija 2: Koristite filtriranje MAC adrese na svom ruteru

Neki ruteri imaju opciju napredne kontrole pristupa zvanu MAC filtriranje. Svaki bežični modul na uređaju posjeduje jedinstvenu MAC adresu, poput svog JMGB-a kojim se identificira na mreži. Neki ruteri omogućavaju izradu "crne liste" MAC adresa kako biste spriječili pojedine uređaje da se povežu.

Slično "crnoj listi", pojedini ruteri dopuštaju i takozvane "bijele liste" namijenjene uređajima za koje ste sigurni da se mogu povezati na vašu mrežu, pri tome sprječavajući sve druge.

Naravno, MAC filtriranje nije opcija koju imaju svi ruteri već je uglavnom rezervirana za one naprednije modele kao i VPN. S druge strane, iako je ovo napredna sigurnosna opcija, ne voli se svatko baviti ručnim unošenjem MAC adrese kako bi zaštitio svoju mrežu, jer to nije mali posao.

 MAC-Filtriranje.jpg Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

S druge strane, ukoliko vaše dijete napravi neku glupost i hoćete mu privremeno onemogućiti internet na tabletu ili telefonu, ovo je idealna opcija.

MAC filtriranje nije opcija koja je istaknuta u prvi plan i često se morate pomučiti dok je ne pronađete, naravno, ukoliko je podržana na vašem ruteru. Čak i ako postoji, možda je njen naziv nešto poput “Wireless card access list” pa je najbolje pročitati korisničko uputstvo prije nego što krenete u mijenjanje bilo čega na svom ruteru.

Opcija 3: Koristite mrežu za goste

Jedna od opcija koju malo tko od nas koristi, a koja je savršena da drži vašu mrežu sigurnom je mreža za goste. Ova mreža je odvojena od vaše mreže i ne dopušta povezanim uređajima pristup glavnoj mreži. Mreža za goste može imati potpuno drugu šifru koju također možete promijeniti kada pomislite da i na njoj ima previše uređaja.

 Mreza-za-goste.jpg Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

Najveća prednost mreže za goste je što ona ne dopušta uređajima da pristupaju vašim računalima i podacima na mreži. Napredni ruteri imaju opcije poput vremenskog ograničenja korisnika na mreži, MAC filtriranje, ali i ograničenje protoka što ovu opciju čini savršenom za goste kojima je potreban internet kada vam dođu u posjetu.

Alternative

Jedna od opcija za uklanjanje uređaja s vaše mreže je kada imate pristup tom uređaju. Potrebno je u podešavanjima Wi-Fi mreže odabrati opciju Forget, bilo na telefonu, tabletu ili laptopu. Nakon toga šifra će biti obrisana, a ukoliko ju nisu zapisali neće više moći koristiti vašu mrežu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI