PAMETNI GRADOVI: Dostava paketa uz pomoć drona i 5G tehnologije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAMETNI GRADOVI: Dostava paketa uz pomoć drona i 5G tehnologije

Autor Krunoslav Ćosić

Dronovi će međusobno komunicirati kako ne bi došlo do bliskog kontakta u zraku

 Telefonica dron (7).jpg Izvor: Youtube

Sustav se sastoji od komunikacije između nekoliko dronova u letu kao i s različitim povezanim urbanim elementima kako bi se izvršila ispravna dostava paketa do mobilnog sabirnog mjesta. Telefónica je razvila prvi slučaj upotrebe u Španjolskoj za dostavu paketa koji se temelji na kontroli zračnog prometa dronovima povezanim na 5G.

Glavni je cilj projekta, za koji se primjenjuju C-V2X (povezani automobil) i RTK tehnologije za precizno lociranje, procijeniti kako 5G mreža može olakšati razvoj i implementaciju usluga s dronovima u urbanim sredinama.

Pilot se sastoji od leta nekoliko dronova koji komuniciraju međusobno i s različitim urbanim elementima povezanim s ciljem ispravne dostave paketa u mobilnom sabirnom mjestu pronalazeći na svom putu drugi dron ili obavijest o zoni zabranjenog područja.

 Telefonica dron (5).jpg Izvor: Youtube

Za razvoj ovog projekta ključno je bilo uključivanje Correosa, inovativne i pionirske tvrtke u istraživanje novih rješenja za prijevoz robe bespilotnim letjelicama, za dosezanje teško dostupnih područja ili čak pružanje novih usluga.

Da bi to postigla Telefónica je surađivala s Gradiantom za razvoj inteligentnog kooperativnog komunikacijskog sustava (temeljenog na 5G i C-V2X), implementaciji rješenja koje omogućuje ponudu preciznih lokacija i integraciju ovih tehnologija u bespilotne letjelice i pametne elemente Pametnog grada.

Ericsson je također sudjelovao s analizom i studijom o lokaciji koju će 5G donijeti u budućnosti, a Genasys, tvrtka specijalizirana za LBS usluge i kritične hitne komunikacije, kako bi dobili lokaciju koju nudi mobilna mreža trenutno u komercijalnom načinu rada na kojoj je ovaj projekt razvijen i implementiran od strane Ericssona.

 Telefonica dron.jpg Izvor: Telefonica

Konkretno, implementirani slučajevi upotrebe su u koordinaciji prometa između dva drona: jedan dron presreće prolaz drugog drona, otkrivajući opasnost od sudara. Jedan od dronova se zaustavlja, ustupa mjesto drugom dronu i tako izbjegava sudar, a potom svaki dron nastavlja svojom rutom.

Upozorenje o ograničenom području: svjetiljka spojena na tlo označava zabranjeno područje i stalno javlja njegovu lokaciju. Dron na svojoj putanji, po ulasku u tu zonu, detektira da se radi o zabranjenom području, napušta to područje i nastavlja ga obilaziti nastavljajući svoju rutu.

Dostava paketa na mobilnoj točki dostave: mobilna sabirna točka povremeno šalje svoju poziciju i tako dron dolazi do te točke i precizno slijeće. Sve to popraćeno je platformom za kontrolu zračnog prostora koja u stvarnom vremenu geolocira sve povezane dronove te prikazuje informacije svih aktera i komunikacijske poruke koje se razmjenjuju.

Kako bi ovaj pilot bio moguć bilo je potrebno kombinirati nekoliko tehnologija kao što su 5G, C-V2X komunikacije (iste one koje se koriste u povezanom automobilu), RTK tehnologija i mobilna lokalizacija.

C-V2X, ključna tehnologija u letovima dronova u urbanim sredinama
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI