Otvara se 'ograđeni vrt': iPhone konačno postaje kao Android | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Otvara se 'ograđeni vrt': iPhone konačno postaje kao Android

Autor Smartlife

Europski povjerenik je naznačio da bi instalacija aplikacija iz drugih izvora mogla stići na iPhone telefone već u ožujku

 Apple iPhone 12 (3).jpg Izvor: Youtube

Često ćete čuti da je Apple "ograđeni vrt" odnosno zatvoreni ekosustav. Najbolji primjer za to je App Store koji je trenutno jedini izvor s kojeg se aplikacije mogu instalirati na iPhone. Međutim, to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, App Store je od strane Europske unije označen kao "gatekeeper" odnosno kao previše dominantan na tržištu, a Appleu je naloženo da otvori svoj operativni sustav kako bi omogućio instalaciju aplikacija iz drugih izvora koji nisu službena trgovina.

Kao što je odredila EU Apple mora učiniti dostupnim alternative do početka ožujka 2024., na što se žalio tehnološki div sa sjedištem u Cupertinu. Mnogi su nagađali da bi žalba mogla odgoditi mogućnost instaliranja aplikacija iz drugih izvora.

 Apple App Store Izvor: Shutterstock

Međutim, to se ne bi trebalo dogoditi. Europska povjerenica za borbu protiv monopola Margrethe Vestager tijekom ovotjednog posjeta Sjedinjenim Državama sastala se s čelnicima najvećih tehnoloških kompanija. Jedan od njih bio je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Vestager je poslala jasnu poruku Appleu i svijetu da će se otvaranje iOS operativnog sustava dogoditi ove godine te dodala kako tvrtke moraju biti spremne poštivati Zakon o digitalnim tržištima, bez obzira na to je li žalbeni postupak u tijeku.

Povjerenica je na društvenoj mreži X sažela svoj sastanak s Cookom u tweetu koji je instalaciju aplikacija iz drugih izvora stavio na prvo mjesto. "Obveza Applea da dopusti distribuciju aplikacija izvan App Storea" bila je jedna od dvije točke o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Nakon ovih riječi Margrethe Vestager teško je vjerovati da će Apple žalbom uspjeti išta promijeniti, iako nije isključeno da si je tvrtka pokušala dati dovoljno vremena da implementira mogućnost koja je dostupna na Android telefonima od samog početka. Apple ima rok do 7. ožujka 2024. kada mora otvoriti iOS.

 Apple App Store (2) Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI