ČEKANJU JE KRAJ: Europska komisija podsjetila što nas čeka u 2024. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ČEKANJU JE KRAJ: Europska komisija podsjetila što nas čeka u 2024.

Autor Krunoslav Ćosić

U sljedećoj godini ne biste više trebali čuti "Žao mi je, nemam pravi kabel"

 Apple iPhone 15 Pro USB-C punjenje.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Od 2024. godine USB-C će biti jedan, zajednički standard za elektroničke uređaje u cijeloj Europskoj uniji. Čekanje je konačno završilo, podsjeća nas Europska komisija na prednosti koje će donijeti Type-C standard za punjenje i žičano povezivanje uređaja. Odluku su donijeli u 2021. godini.

Od sljedeće će godine USB Type-C biti zajednički standard za elektroničke uređaje u EU, a prve učinke već smo vidjeli jer je i Apple konačno prihvatio standard i odustao od svojeg Lightninga. Time smo dobili isti punjač za sve telefone, tablete i fotoaparate te razne druge vrste uređaja.

Popis vrsta uređaja će se proširivati, a već neko vrijeme sve više prijenosnih računala za punjenje koristi upravo USB-C konektor, čime okrugli utor za punjenje sve brže nestaje. Zahvaljujući tome ne moramo imati sa sobom više punjača nego sve uređaje možemo puniti s istim. Naravno, treba pripaziti na snagu punjenja.

 Apple logo punjenje USB-C kabel.jpg Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uz usklađenu tehnologiju brzog punjenja smanjuje se i e-otpad, što je europskim regulatorima bio glavni okidač i razlog za nametanje standarda. Unatrag nekoliko godina povećao se broj proizvođača koji više ne isporučuju strujni adapter u pakiranju pametnih telefona.

Ipak, novo pravilo o USB-C konektorima ne stupa na snagu od 1. siječnja 2024. nego tek pred kraj godine. Time je iznenađenje iz rujna 2023. bilo još i veće jer je Apple imao još godinu dana za zadržati svoj Lightning te prijeći na USB-C tek s iPhone 16 serijom.

 Apple iPhone 15 Pro USB-C punjenje (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Europska će komisija odluku o USB-C konektoru, a primjenjuje se od kraja 2024. na sve mobilne telefone (pametne i klasične s tipkama), tablete i fotoaparate, u proljeće 2026. godine proširiti i na prijenosna računala.

Slušalice, slušalice s mikrofonom, prijenosni zvučnici, tipkovnice, miševi, e-čitači, prijenosni navigacijski uređaji, akcijske kamere, konzole za igre samo su neke od kategorija koje već koriste USB-C povezivost. Razlike postoje u specifikaciji USB-C veze te su definirane brzinama prijenosa podataka pa kada kupujete kabel možete obratiti pozornost na taj podatak.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI