VELIKE PLATFORME: Ne paze na seksualno iskorištavanje djece | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VELIKE PLATFORME: Ne paze na seksualno iskorištavanje djece

Autor Krunoslav Ćosić

Twitter (X), Google, TikTok, Twitch i Discord su pod nadzorom australskog povjerenika za e-sigurnost

 Seksualno uznemiravanje.jpg Izvor: Shutterstock

Tehnološki divovi neuspješni su u borbi protiv objave materijala seksualnog iskorištavanja djece, seksualnog iznuđivanja prijenosa zlostavljanja uživo, procijenio je australski povjerenik za e-sigurnost. Izvješće pokazuje kako neke od najvećih tehnoloških kompanija ne ispunjavaju svoje odgovornosti u borbi protiv proliferacije seksualnog iskorištavanja djece.

U veljači je eSafety izdao pravne obavijesti Twitteru (kasnije preimenovan u "X"), Googleu, TikToku, Twitchu i Discordu pod vezom Australskog zakona o sigurnosti na internetu. Nove ovlasti transparentnosti zahtijevale su od tehnoloških kompanija da odgovore na pitanja o mjerama koje su poduzele za rješavanje spomenutih problema.

Izvješće koje sažima njihove odgovore naglašava ozbiljne nedostatke u načinu na koji neke tvrtke otkrivaju, uklanjaju i sprječavaju materijale seksualnog zlostavljanja djece, nedosljednosti u tome kako tvrtke postupaju s tim materijalom u svojim različitim uslugama i značajne varijacije u vremenu koje im je potrebno da odgovore na javna izvješća.

 Djeca dijete zlostavljanje.jpg Izvor: JEROME AUFORT / Alamy / Alamy / Profimedia

Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant rekla je da je širenje online seksualnog iskorištavanja djece rastući problem kako u Australiji tako i globalno, a tehnološke tvrtke imaju moralnu odgovornost u zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja materijala koji se pohranjuju, dijele i obavljaju na njihovim uslugama.

“Naše prvo izvješće s Appleom, Metom, Microsoftom, Skypeom, Snapom, WhatsAppom i Omegleom otkrilo je ozbiljne nedostatke u tome kako su te tvrtke rješavale ovaj problem. Ovo najnovije izvješće također otkriva slične nedostatke u tome kako se tehnološke kompanije nose s problemom i kako se bore s porastom seksualnog iznuđivanja.“

Ističe se kako je riječ o ozbiljnim zločinima koji se odvijaju na ovim platformama i koje su počinili predatorski orijentirane odrasle osobe nad nedužnom djecom te zajednica od svake tehnološke tvrtke očekuje da poduzme značajne mjere.

Nadalje, eSafety je otkrio da se dva pružatelja usluga, Twitter/X i Google, nisu pridržavali obavijesti koje su im dane, pri čemu obje tvrtke nisu uspjele adekvatno odgovoriti na niz pitanja u svojim obavijestima.

 Roditelji i djeca na internetu (2).jpg Izvor: Google

Googleu je izdano službeno upozorenje u kojem se obavještava da se nije pridržavao zbog toga što je tvrtka pružila niz generičkih odgovora na određena pitanja i pružila skupne informacije kada su mu postavljena pitanja o određenim uslugama.

Utvrđeno je da je nepoštivanje pravila Twittera/X ozbiljnije jer tvrtka nije pružila nikakav odgovor na neka pitanja, ostavljajući neke odjeljke potpuno praznima. U drugim slučajevima Twitter/X je dao odgovor koji je inače bio nepotpun i/ili netočan.

Twitter/X nije odgovorio na niz ključnih pitanja uključujući vrijeme koje je platformi potrebno da odgovori na izvješća o seksualnom iskorištavanju djece; mjere koje ima za otkrivanje seksualnog iskorištavanja djece u prijenosima uživo te alate i tehnologije koje koristi za otkrivanje materijala seksualnog iskorištavanja djece.

Tvrtka također nije uspjela adekvatno odgovoriti na pitanja u vezi s brojem osoblja za sigurnost i javnu politiku koje je još uvijek zaposleno u Twitteru/X nakon akvizicije u listopadu 2022. i kasnijeg smanjenja radnih mjesta.

Twitter/X je dobio obavijest o kršenju prava u iznosu od 610.500 dolara i ima 28 dana da zatraži povlačenje obavijesti o kršenju ili mora platiti kaznu. Ako Twitter odluči ne platiti obavijest o kršenju Povjerenik može poduzeti druge radnje. Inman Grant kaže kako je “Twitter/X javno izjavio da je borba protiv seksualnog iskorištavanja djece prioritet broj 1 za tvrtku, ali to ne može biti samo prazna priča, moramo vidjeti riječi potkrijepljene opipljivim djelovanjem.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI