WHATSAPP: Uskoro će biti moguće slanje i iz drugih instant aplikacija | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WHATSAPP: Uskoro će biti moguće slanje i iz drugih instant aplikacija

Autor Krunoslav Ćosić

Za sada se radi o beta programu Google Playa, a značajka bi mogla biti dostupna u dogledno vrijeme

 Whatsapp, Pexels.jpeg Izvor: Pexels

WhatsApp testira značajku koja bi, ako se uskladi sa zakonima EU-a koji zahtijevaju interoperabilnost chata, mogla popularnu aplikaciju otvoriti drugim aplikacijama za razmjenu poruka. Upravo rade na usklađivanju s novim EU propisima razvijanjem podrške za interoperabilnost chata, a bit će dostupan u budućem ažuriranju aplikacije, piše Wabetainfo.

Kako pokazuje najnovija beta verzija WhatsAppa pojavio se novi zaslon pod nazivom Chatovi treće strane koji mu može omogućiti rad s drugim aplikacijama za razmjenu poruka. Morat će to biti u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije.

Nadovezuje se to na nedavno objavljenu odluku Europske unije o prvih šest nadzornika pristupa - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft – te će se na temelju Akta o digitalnim tržištima pratiti hoće li kroz sljedećih šest mjeseci ovih šest tvrtki osigurati potpunu usklađenost s obvezama iz spomenutog Akta za svaku od utvrđenih osnovnih usluga platforme.

Prema odluci Europske komisije tehnološki divovi, s prometom većim od 7,5 milijardi dolara, moraju poštovati sva nova pravila digitalnog tržišta EU-a te im je zabranjeno favorizirati vlastite usluge i moraju omogućiti interoperabilnost s trećim stranama. Prošlog je tjedna Europska komisija odredila ključne aplikacije koje podliježu pravilima, a uključene su Metine aplikacije za razmjenu poruka, WhatsApp i Messenger.

WhatsApp je jedna od aplikacija od kojih će se tražiti da se pridržavaju novih propisa navedenih u Zakonu o digitalnim tržištima Europske unije. To je zato što se WhatsApp smatra uslugom nadzornika pristupa jer je to velika tehnološka platforma sa značajnom bazom korisnika i spada unutar kriterija koje je postavio DMA. S najnovijim ažuriranjem WhatsApp beta za Android 2.23.19.8, koje je dostupno u Trgovini Google Play, vidljivo je kako WhatsApp radi na usklađivanju s novim propisima.

 WhatsApp THIRD_PARTY_CHATS.jpg Izvor: Wabetainfo

Kao što možete vidjeti na snimci zaslona WhatsApp radi na novom odjeljku posvećenom novim propisima. Budući da je još u razvoju ovaj odjeljak još uvijek nije spreman, djeluje prazan i nije dostupan korisnicima, ali njegov naslov potvrđuje da se sada radi na njemu.

WhatsApp ima 6-mjesečno razdoblje za usklađivanje aplikacije s novim europskim propisima kako bi pružio svoju uslugu interoperabilnosti u Europskoj uniji. U ovom trenutku ostaje nejasno hoće li se ova značajka na kraju proširiti i na zemlje izvan Europske unije.

Interoperabilnost će omogućiti drugim ljudima da kontaktiraju korisnike na WhatsAppu čak i ako nemaju WhatsApp račun. Na primjer, netko iz aplikacije Signal mogao bi poslati poruku korisniku WhatsAppa, čak i bez WhatsApp računa.

Iako ova šira mreža definitivno može poboljšati komunikaciju s onim ljudima koji koriste različite aplikacije za razmjenu poruka i pomoći tim malim aplikacijama u natjecanju unutar industrije aplikacija za razmjenu poruka, ovaj pristup također može pokrenuti važna razmatranja o end-to-end enkripciji prilikom primanja poruke od korisnika koji ne koriste WhatsApp.

U tom kontekstu, budući da je ova značajka još uvijek u ranoj fazi razvoja, detaljne tehničke informacije o ovom procesu na WhatsAppu kao nadzorniku pristupa trenutno su vrlo ograničene, ali će end-to-end enkripcija morati biti sačuvana u interoperabilnom sustavu za razmjenu poruka.

Osim toga, kao što je spomenuto u članku 7. pravilnika, čini se da bi korisnici mogli imati opciju isključivanja kada to bude dostupno u budućnosti. Podrška za chat treće strane je u razvoju i bit će dostupna u budućem ažuriranju aplikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI