AKT O DIGITALNIM TRŽIŠTIMA: Europska komisija nadzire velikih šest tvrtki | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AKT O DIGITALNIM TRŽIŠTIMA: Europska komisija nadzire velikih šest tvrtki

Autor Krunoslav Ćosić

Prvih šest nadzornika pristupa su Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft

 Instagram Twitter Facebook (2).jpg Izvor: Pixabay

Europska komisija će na temelju Akta o digitalnim tržištima pratiti hoće li kroz sljedećih šest mjeseci šest tvrtki osigurati potpunu usklađenost s obvezama iz spomenutog Akta za svaku od utvrđenih osnovnih usluga platforme.

Cilj je Akta o digitalnim tržištima spriječiti nadzornike pristupa da poduzećima i krajnjim korisnicima nameću nepoštene uvjete te osigurati otvorenost bitnih digitalnih usluga. Poduzeća koja pružaju najmanje jednu od deset osnovnih usluga platforme navedenih u Aktu o digitalnim tržištima smatraju se nadzornicima pristupa ako ispunjavaju kriterije.

Osnovne usluge platforme su sljedeće: usluge internetskog posredovanja, npr. trgovine aplikacijama, internetske tražilice, usluge društvenih mreža, određene usluge slanja poruka, usluge platformi za razmjenu videozapisa, virtualni pomoćnici, internetski preglednici, usluge računalstva u oblaku, operativni sustavi, internetske platforme za trgovanje i usluge oglašavanja.

 Chrome-kartice.jpeg Izvor: Smartlife

Utvrđene su ukupno 22 osnovne usluge platforme koje pružaju nadzornici pristupa. Na temelju Akta o digitalnim tržištima Europska komisija može utvrditi da su određene digitalne platforme „nadzornici pristupa” ako čine važnu pristupnu točku između poduzeća i potrošača u vezi s osnovnim uslugama platforme.

Nakon što su je Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft i Samsung obavijestili o svojem potencijalnom statusu nadzornika pristupa odluka je donesena nakon 45-dnevnog postupka preispitivanja koji je Komisija provela.

Konkretno, Komisija je utvrdila status nadzornika pristupa u pogledu sljedećih osnovnih usluga platforme:

 Europska komisija, nadzornik pristupa.jpg Izvor: Europska komisija


Komisija je istodobno pokrenula četiri istraživanja tržišta kako bi dodatno ocijenila Microsoftove i Appleove podneske u kojima se tvrdi da neke od njihovih osnovnih usluga platforme nisu pristupne točke iako dosežu propisane pragove:

• Microsoft: Bing, Edge i Microsoft Advertising
• Apple: iMessage

U skladu s Aktom o digitalnim tržištima tim se istraživanjima tržišta nastoji utvrditi jesu li potkrijepljeni podnesci koje su ta poduzeća dostavila dovoljan dokaz da za predmetne usluge ne bi trebalo utvrditi status nadzornika pristupa. Istraživanje bi trebalo biti dovršeno u roku od najviše pet mjeseci.

Još je jedna Appleova usluga pod nadzorom – Europska će komisija ocijeniti bi li Appleov iPadOS trebalo označiti kao nadzornika pristupa, unatoč tome što ne doseže propisane pragove. U skladu s Aktom o digitalnim tržištima istraživanje bi trebalo biti dovršeno u roku od najviše 12 mjeseci.

Prate se još i Gmail, Outlook.com i Samsung Internet Browser jer dosežu pragove iz Akta o digitalnim tržištima te bi ih se na temelju toga trebalo smatrati nadzornicima pristupa. Komisija je zaključila da su Alphabet, Microsoft i Samsung dostavili dovoljno opravdane argumente iz kojih je vidljivo da te usluge nisu pristupne točke za odgovarajuće osnovne usluge platforme.

 Europska komisija Akt o digitalnim tržištima.jpg Izvor: Europska komisija

Iz tog razloga Komisija neće Gmail, Outlook.com i Samsung Internet Browser označiti kao osnovne usluge platforme. Iz toga proizlazi da Samsung nije nadzornik pristupa ni za koju osnovnu uslugu platforme.

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft imat će šest mjeseci da se usklade s potpunim popisom mjera propisanih Aktom o digitalnim tržištima, čime se krajnjim korisnicima i poslovnim korisnicima usluga nadzornika pristupa omogućuje veći izbor i veća sloboda.

Neke od obveza počet će se primjenjivati od trenutka utvrđivanja statusa, na primjer obveza obavješćivanja Komisije o svim eventualno planiranim koncentracijama među poduzećima. Obveza je poduzeća kojima je utvrđen status nadzornika pristupa da osiguraju i dokažu usklađenost s propisanim mjerama. U tu svrhu imaju šest mjeseci za podnošenje detaljnog izvješća o usklađenosti u kojem će opisati kako ispunjavaju svaku pojedinačnu obvezu iz Akta o digitalnim tržištima.

Ne poštuje li nadzornik pristupa obveze utvrđene u Aktu o digitalnim tržištima Komisija mu može izreći novčanu kaznu u iznosu do 10 % ukupnog globalnog prihoda poduzeća, a u slučaju ponavljanja prijestupa kazna može iznositi do 20 %.

Propisane su i strože mjere te će u slučaju sustavnog kršenja propisa Komisija donijeti i dodatne korektivne mjere kao što su obvezivanje nadzornika pristupa na prodaju poduzeća ili njegovih dijelova ili zabrana nadzorniku pristupa da stekne dodatne usluge povezane s uslugom za koju se sustavno krše propisi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI