SMS TEST U HRVATSKOJ: 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SMS TEST U HRVATSKOJ: 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku

Autor Krunoslav Ćosić

Na području cijele Hrvatske provedeno je testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)

 SRUUK SMS poruka civilna zastita RH (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

SRUUK sustav je slanjem 4,6 milijuna SMS poruka testiran 3. lipnja 2023. godine, na području cijele Republike Hrvatske. Povod za slanje SMS poruka je provjera sustava prije stavljanja u produkciju. Testnu SMS poruku su dobili svi korisnici mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske, a poruke su poslane na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Ravnateljstvo civilne zaštite ističe da je testiranje proteklo uspješno - najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80% mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

 PLANIRANO VRIJEME SLANJA TESTNE PORUKE PO ŽUPANIJAMA SRUUK.jpg Izvor: civilna-zastita.gov.hr

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja (srijeda, 31.5.2023.) očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji (oko 600 000) naspram stvarnog broja na dan testiranja (oko 900 000) što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

 STVARNO VRIJEME SLANJA TESTNE PORUKE PO ŽUPANIJAMA SRUUK.jpg Izvor: civilna-zastita.gov.hr

Ukupno je poslano 4.689.097 SMS poruka, od toga 1.133.081 korisnicima u roamingu. Slanje poruka po županijama:

Vukovarsko-srijemska županija (testna):
broj poslanih poruka korisnicima: 162 471
od toga korisnicima u roamingu: 40 487

Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka,
Krapinsko-zagorska županija:
broj poslanih poruka korisnicima: 620 374
od toga korisnicima u roamingu: 101 047

Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska županija:
broj poslanih poruka korisnicima: 1 033 217
od toga korisnicima u roamingu: 309 915

Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska,
Brodsko-posavska županija:
broj poslanih poruka korisnicima: 523 345
od toga korisnicima u roamingu: 89 041

Grad Zagreb:
broj poslanih poruka korisnicima: 724 557
od toga korisnicima u roamingu: 82 847

Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Karlovačka županija:
broj poslanih poruka korisnicima: 705 102
od toga korisnicima u roamingu: 129 861

Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska županija:
broj poslanih poruka korisnicima: 920 031
od toga korisnicima u roamingu: 379 883

Testiranje sustava SRUUK nastavit će se u utorak 6. lipnja 2023. kada će se poslati test poruka putem Cell Broadcast tehnologije (CBC poruke). Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik. Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima. Po primanju poruke nije potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.

 SRUUK.jpg Izvor: hr-alert.hr

Što je SRUUK?

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.

Riječ je o „big data“ sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5.000.000 mobilnih uređaja. Poruke su slala sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o.), a dobili su ih i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT bila je sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“. Link vodi na web odredište https://112.hr/1DZ.

 SRUUK SMS poruka civilna zastita RH 03.06.2023.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama („Narodne novine“ br. 76/2022).