U ZAGREBU: Prvi hrvatski studij razvoja računalnih igara | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U ZAGREBU: Prvi hrvatski studij razvoja računalnih igara

Autor Krunoslav Ćosić

Budući game developerima pružit će se suvremena, konkurentna znanje i vještine

 Margan_Šmit_Balković.jpg Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

Sve što je potrebno jednom gameru za rad u ovoj brzorastućoj industriji moći će naučiti na Algebri, a radi konkurentnosti na međunarodnom tržištu novi studijski program razvija se i na engleskom jeziku.

Program novog Algebrinog studija osmišljen je s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara iz područja programiranja, stvaranja iskustva igranja, 3D dizajna, marketinga i poslovnog planiranja.

Industrija razvoja videoigara u Hrvatskoj bilježi konstantan rast prihoda i zaposlenih, do 2025. godine očekuje se globalni prihod od 300 milijardi dolara. Perspektivna industrija razvoja videoigara (game development) u 2022. godini globalno je uprihodila 184,4 milijarde dolara.

Jedan od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije zapošljava različite vrste stručnjaka uključujući programere, producente, dizajnere, pisce i mnoga druga kreativna i umjetnička zanimanja.

Na današnjoj konferenciji „Igrama do karijere“ Algebra je predstavila svoj novi prijediplomski studij razvoja računalnih igara, a na pokretanju je čestitao i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 Ministar Piletić 2.jpg
Marin Piletić
Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

„Upravo u tehničkoj školi Sisak školovanje završava prva generacija game developera, a iduće godine nam stiže i prva generacija iz Novske koja trenutno prolazi eksperimentalni program, tako da je ovaj studijski program pokrenut u pravom trenutku", izjavio je ministar Piletić te dodao:

"Ministarstvo je u Zakon o audiovizualnim djelatnostima uvrstilo i gaming, s čime je omogućeno financiranje ovoj perspektivnoj industrijskoj grani, dok je HZZ svoj obol dao kroz program zapošljavanja u Pismo inkubatoru u Novskoj. Korak po korak došli smo i do visokog obrazovanja, industriju game developmenta shvaćamo ozbiljno i radit ćemo i dalje na tome da ona bude bolje pozicionirana u ukupnom hrvatskom gospodarstvu.“

 Panel rasprava_Bencek_Majstorovic_Smit_Balen.jpg Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

87% studenata Algebre već za vrijeme studija pronalazi posao, kaže Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra: "Zato je važno da kroz prijediplomski studij namijenjen razvoju računalnih igara damo dodatan doprinos game development industriji. Naš program odlično se nadopunjuje na srednjoškolski strukovni program koji već postoji u Sisku. Nastojali smo pokriti znanja iz nekoliko područja, dominantni dio čine programerska znanja i vještine, a trećina sadržaja odlazi na produkciju, story-telling i ostale kreativne elemente."

„Više ne postoji hrvatsko tržište rada, Hrvatska je danas utopljena u Europsku uniju i eurozonu. Tržište nam je danas cijela Europa, ali i svijet, što je posebno intenzivirano radom na daljinu, koji je za malu ekonomiju, kao što je naša, istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Upravo radi konkurentnosti na međunarodnom tržištu novi studijski program razvijamo i na engleskom jeziku, no moramo se zapitati kako te studente kasnije zadržati, jedno od rješenja je i program dugotrajnog boravka u zemlji. Trebamo se fokusirati i na veća tržišta izvan Europe, na Aziju, Afriku, Južnu Ameriku. Naša sudbina zasigurno je u pametnim industrijama, poput game developmenta, koje doprinose i rastu BDP-a i izvoza“ – kazao je Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI