NAKON 530 ODLUKA STOŽERA: Prestanak epidemije bolesti COVID-19 | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAKON 530 ODLUKA STOŽERA: Prestanak epidemije bolesti COVID-19

Autor Krunoslav Ćosić

Ne zaboravite podnijeti zahtjev za novim ispravama, ukoliko su istekle tijekom epidemije

  Izvor: Pixabay

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 215. sjednici Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. U borbi s COVID-19 Vlada je imenovala Stožer civilne zaštite i to već 20. veljače 2020., a prva sjednica je održana 25. veljače i od tada Stožer kontinuirano djeluje kao operativno tijelo Vlade za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Od tada do danas Stožer je donio ukupno 530 odluka. Budući da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite, danas će se ukinuti jedina odluka koja je još na snazi, a to je Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio je da je Hrvatski sabor u travnju 2020. po hitnom postupku usvojio dopune Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

 Putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Izmjenama navedenih Zakona osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Proglašenjem prestanka epidemije građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije - u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Osobna iskaznica jedina je obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak.

Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI