DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU: Žene u samo dvije djelatnosti imaju više plaće od muškaraca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU: Žene u samo dvije djelatnosti imaju više plaće od muškaraca

Autor Krunoslav Ćosić

Ove se godine slavi 114 rođendan Međunarodnog dana žena, a dom su mu Sjedinjene Američke Države

 Zena djevojka poljubac.jpg Izvor: Pixabay

Prema podacima Popisa 2021., broj žena u Hrvatskoj iznosio je 2,0 milijuna te čine 51,8% ukupnog stanovništva. Taj trend je, promatrajući tijekom desetljeća, stalan te je njihov udio uvijek nešto veći od udjela muškaraca. U prosjeku žena u Hrvatskoj ima 46 godina, prvi put se udaje i rađa s 29, a očekuje se da će živjeti bar do 79-e godine.

Važnije promjene ne uočavaju se ni u odnosu broja živorođenih djevojčica i dječaka – djevojčica je uvijek nešto manje i njihov udio iznosi oko 48%. No, ono što je svakako primjetno jest znatan pad ukupnog broja živorođenih pa tako, naravno, i djevojčica, čiji se broj u 2021. u odnosu na 1971. gotovo prepolovio.

 Udio žena i muškaraca.jpg Izvor: Državni zavod za statistiku

Uz sve manje novorođene djece zamjetan je i trend starenja cjelokupnog stanovništva. Ako promatramo prosječnu dob žena, ona se u posljednjih 50 godina povećala za čak 10,5 godina, odnosno s 35,5 godina, koliko je iznosila u 1971., na 46,0 godina u 2021.

Indeks starenja označuje postotni udio osoba u dobi od 60 i više godina u odnosu na stanovništvo mlađe od 20 godina. Na prijelazu stoljeća prešla se granična vrijednost od 100, koja upućuje na to da na svaku ženu starije dobi dolazi jedna žena mlađe dobi. Točnije, u posljednjih trideset godina 20. stoljeća udio žena u dobi od 60 i više godina bio je manji u odnosu na one mlađe od 20 godina, a od 2001. na ovamo povećava se udio žena u dobi od 60 i više godina.

 Broj živorođenih djevojčica.jpg Izvor: Državni zavod za statistiku

 Prosječna starost žena.jpg Izvor: Državni zavod za statistiku

Sve kasnije napuštanje roditeljskog doma

Prema podacima Eurostata za 2021. žene u Hrvatskoj roditeljski dom u prosjeku napuštaju s 31,8 godina, čime smo se svrstali gotovo na sam vrh zemalja u kojima žene najkasnije napuštaju roditeljski dom. Samo žene u Portugalu napuštaju roditeljski dom čak i kasnije, točnije s 32,7 godina, a suprotno od toga, zemlja u kojoj žene najranije napuštaju roditeljski dom jest Švedska, i to već s 18,8 godina.

Prosječna starost nevjesti pri sklapanju prvog braka te prosječna starost majki pri prvom porodu se s godinama povećavaju. Žene sve kasnije stupaju u brak i ta dob se u promatranome 50-godišnjem razdoblju povećala za čak 6,9 godina, a slično je i ako promatramo starost majke pri prvom porodu.

 Vjenčanje, porod, očekivano trajanje života.jpg Izvor: Državni zavod za statistiku

Žene su u 1971. u prosjeku rađale s 22,6 godina, da bi se ta dob do 2021. pomaknula na čak 29,6 godina. Ono što je pozitivno jest to da se tijekom desetljeća kvaliteta života općenito poboljšala, a razvoj znanosti i tehnologije pogodovao je ranoj dijagnostici i prevenciji bolesti, stoga se očekivano trajanje života znatno produljilo. U odnosu na 1971., kada je očekivano trajanje života za žene iznosilo 72,3 godine, u 2021. je doseglo čak 79,6 godina.

Više diplomira žena nego muškaraca

Ako promatramo žene u okviru statistike obrazovanja na početku pedagoške i školske godine 2021./2022., vidljivo je da ih je na nižim razinama obrazovanja podjednako kao i dječaka dok je udio upisanih studentica u akademskoj godini 2021./2022. kao i onih diplomiranih u 2021. ipak nešto veći u odnosu na muške kolege.

Što se pak tiče žena koje provode obrazovne programe, zanimljivo je primijetiti da njihov udio opada sa stupnjem odgoja i obrazovanja institucije u kojoj su zaposlene. Naime, najzastupljenije su na najnižoj razini obrazovanja dok je njihov udio najmanji među nastavnicima i suradnicima u nastavi na visokom učilištima.

 Žene u obrazovanju.jpg Izvor: Državni zavod za statistiku

Visina plaće

Top tri djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih žena u pravnim osobama u 2021. su trgovina na veliko i malo, u kojoj je bilo zaposleno njih 115 tisuća, potom obrazovanje s njih 95 tisuća dok je u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi njih 82 tisuće našlo svoje radno mjesto.

Ako promatramo podatke po udjelima, u tom slučaju ih je u 2021. najviše bilo u obrazovanju (79,2%), nakon kojeg slijede djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (78,4%) te na trećemu mjestu financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (68,9%).

Što se tiče plaće, prosječna neto plaća za žene u pravnim osobama u 2021. iznosila je 911 eura, točnije za 66 eura manje nego prosječna plaća muškaraca. Tri djelatnosti u kojima su žene ostvarile najviše neto plaće u toj godini su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (1216 eura), financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1171 euro) te informacije i komunikacije (1169 eura).

U dvije djelatnosti žene su bile plaćene više od svojih muških kolega – građevinarstvo, u kojem su žene imale u prosjeku 10% višu neto plaću te opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, i to za 0,8% više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI