POLUVODIČI: EU planira povećanje tehnoloških kapaciteta i proizvodnje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POLUVODIČI: EU planira povećanje tehnoloških kapaciteta i proizvodnje

Autor Ivan Vukić

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljaju o zakonima koji će potaknuti industriju čipova u Europskoj uniji

 Pluvodic cipovi cip chipset (2).jpg Izvor: Pixabay

Odbor za industriju i energetiku usvojio je dva prijedloga zakona: jedan o “Zakonu o čipovima” koji ima za cilj jačanje tehnoloških kapaciteta i inovacija u ekosustavu čipova u EU i drugi o zajedničkom poduzeću za čipove za povećanje ulaganja u razvoj ove vrste europskog ekosustava.

U svojim izmjenama i dopunama Zakona o čipovima zastupnici Europskog parlamenta više su se usredotočili na poluvodiče sljedeće generacije i kvantne čipove. Stvorila bi se mreža centara kompetencija kako bi se riješio nedostatak vještina i privukli novi talenti za istraživanje, dizajn i proizvodnju. Zakonodavstvo bi također poduprlo projekte čiji je cilj jačanje sigurnosti opskrbe EU-a privlačenjem ulaganja i izgradnjom proizvodnih kapaciteta.

Mjere za odgovor na buduće nestašice

Uspostavit će se mehanizam za odgovor na krizu. Europska komisija će procijeniti rizike za opskrbu EU-a poluvodičima i pokazatelje ranog upozorenja u državama članicama koji bi mogli pokrenuti uzbunu u cijeloj EU.

 Pluvodic cipovi cip chipset (1).jpg Izvor: Pixabay

To bi Komisiji omogućilo provedbu hitnih mjera kao što je davanje prioriteta opskrbi posebno pogođenih proizvoda ili provedba zajedničke nabave za države članice. Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da bi lanac opskrbe čipovima trebalo mapirati kako bi se identificirala moguća uska grla.

Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju važnost međunarodne suradnje s partnerima kao što su SAD, Japan, Južna Koreja i Tajvan. Komisija bi trebala uspostaviti inicijativu za diplomaciju čipova za rješavanje bilo kakvih budućih poremećaja u opskrbnim lancima.

Zakonodavno izvješće o Zakonu o čipovima usvojeno je sa 67 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana. Odbor je također glasovao o mandatu za ulazak u međuinstitucionalne pregovore sa 70 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Inicijativa "Čipovi za Europu"

U odvojenom glasovanju zastupnici Europskog parlamenta usvojili su sa 68 glasova za, niti jednim protiv i četiri suzdržana prijedlog zajedničkog poduzeća Chips Joint Undertaking kojim se provode mjere predviđene inicijativom “Chips for Europe”.

 Pluvodic cipovi cip chipset (3).jpg Izvor: Pixabay

Shema ima za cilj podržati izgradnju kapaciteta velikih razmjera kroz ulaganja u infrastrukturu za istraživanje, razvoj i inovacije širom EU-a. To bi također omogućilo razvoj najsuvremenijih poluvodičkih tehnologija sljedeće generacije. Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da će za poticanje inovacija biti potreban svježi novac kao i preraspodjela sredstava iz programa Horizon Europe.

Sljedeći koraci

O Zakonu o čipovima mandat za pregovore bit će objavljen na otvaranju plenarne sjednice od 13. do 16. veljače u Strasbourgu. Ako ne bude zahtjeva da se odluka o početku pregovora stavi na plenarno glasovanje Parlament će moći započeti razgovore s Vijećem. Parlament će održati glasovanje o prijedlogu zajedničkog poduzeća Chips tijekom iste sjednice.

Studija Parlamenta ističe da je udio Europe u globalnom proizvodnom kapacitetu poluvodiča ispod 10%. Cilj zakonskog prijedloga je dovesti ga do 20%. Parlamentarna analiza iz 2022. istaknula je da je pandemija otkrila dugogodišnje ranjivosti u globalnim lancima opskrbe, a neviđena nestašica poluvodiča glavni je primjer.

Nadalje, studija pokazuje što bi se moglo dogoditi u godinama koje dolaze. Te su nestašice dovele, između ostalog, do povećanja troškova za industriju i viših cijena za potrošače te usporavaju tempo oporavka u Europi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI