BRAZIL NAREDIO OBUSTAVU PRODAJE: Apple iPhone mora imati punjač | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BRAZIL NAREDIO OBUSTAVU PRODAJE: Apple iPhone mora imati punjač

Autor Igor Martić

Već nekoliko godina Apple isporučuje svoj pametni telefon bez kompletnog punjača

 Apple iPhone punjac (3).jpg Izvor: Shutterstock

Brazil je odlučio stati na kraj Appleovoj praksi uz koju manje zagađuje okoliš, ali i više zarađuje jer u kutiji nema strujni adapter za punjenje baterije telefona.

Brazilsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Applea da zaustavi prodaju iPhonea bez kućnih punjača diljem zemlje i kaznilo lokalnu tvrtku američkog proizvođača s 12,2 milijuna BRL (2,3 milijuna USD), prenosi Mobile World Live.

Odluka je uslijedila nakon pritužbe brazilskog Nacionalnog tajništva za zaštitu potrošača u 2021. godini, a koje je tvrdilo da Apple prodaje nepotpune proizvode jer nije uključio punjač u pakiranje.

 Apple iPhone punjac (2).jpg Izvor: Shutterstock

Brazilsko tijelo za zaštitu potrošača također nije prihvatilo argument proizvođača navodeći razloge održivosti. Rekli su da bi Apple mogao poduzeti druge mjere za smanjenje utjecaja na okoliš kao što je upotreba USB-C standarda u industriji.

Apple je dobio optužbe za prodaju nepotpunog proizvoda ili nedostatka osnovne funkcionalnosti i "odbijanje prodaje kompletnog proizvoda diskriminacijom potrošača i prijenosom odgovornosti na treće strane".

 Apple iPhone punjac (1).jpg Izvor: Shutterstock

Proizvođača je već kaznilo nekoliko drugih vlasti u Brazilu zbog sličnih problema. Jedinica za pravosuđe tvrdila je da Apple nije pokušao "minimizirati štetu" od prodaje bez punjača nakon ovih pritužbi.

Uz novčanu kaznu i suspenziju regulatoru komunikacija Anatelu naloženo je da opozove registraciju modela iPhonea 12. Nakon odluke, Reuters je izvijestio o komentarima predstavnika Applea koji je naveo da se tvrtka planira žaliti. Apple će večeras 7. rujna 2022. predstaviti novu seriju iPhone 14 te novi Apple Watch sat.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI