SPRIJEČITE PRIJEVARU: Provjerite evidentira li se vaš račun u Poreznoj upravi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SPRIJEČITE PRIJEVARU: Provjerite evidentira li se vaš račun u Poreznoj upravi

Autor Krunoslav Ćosić

Uz pomoć kamere vašeg telefona provjerite kupljeni burek, voće, plaćeno piće u kafiću

 Racuni QR kod.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Većina današnjih pametnih telefona omogućuje da se putem kamere skenira QR kod i na taj način posjeti određena web stranica. Šetate li se i ugledate veliki QR kod na jumbo plakatu dobit ćete neke dodatne informacije o proizvodu i usluzi koja se oglašava.

QR kod omogućuje raznolike funkcionalnosti i mogućnosti – možete u svoj smartphone pohraniti svoju digitalnu posjetnicu, omogućiti povećanje broja posjetitelja vaše web stranice bez potrebe da se upisuje cijela adresa itd. Unatrag godinu-dvije QR kod je korišten za potvrdu cijepljenja ili preboljenja bolesti Covid-19.

 CovidGo aplikacija.jpg Izvor: eudigitalnacovidpotvrda.hr

Već neko vrijeme hrvatska Porezna uprava omogućuje građanima kontrolu izdanih računa nakon kupnje. Možete prekontrolirati da li je račun za burek (s mesom) fiskaliziran, prijavljuje li kafić u kojem svaki dan pijete kavu iznos koji ste u gotovini ostavili na šanku.

Na kraju svakog ispisanog računa nalazi se maleni QR kod kojeg ćete prepoznati po tri kvadratića koji kameri služe da se može orijentirati, a unutar tog kvadratičnog prostora nalazi se crno-bijeli svijet koji može skrivati jako puno informacija (ovisno o veličini QR koda, do 4296 alfanumeričkih znakova). Prvotno je ovaj tip matričnog barkoda bio osmišljen za automobilsku industriju jer omogućuje brzu čitljivost i pohranu veće količine podataka.

 QR kod.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 QR kod (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Ukoliko vaš telefon nakon usmjeravanja kamere prema QR kodu ne prepoznaje i ne poduzima sljedeći korak, možda je ta opcija isključena u postavkama kamere. Otvorite mali zupčanik u kameri kako biste došli do postavki i pregledajte što je sve aktivno. Tu možete uključiti opciju automatskog prepoznavanja QR kodova.

Ako nemate tu opciju (telefon je stariji) onda je rješenje na uređaj iz trgovine aplikacijama instalirati QR kod čitač te putem njega uvijek možete kontrolirati varaju li vas ili se vaš novac ipak fiskalizira.

 Porezna uprava QR kod fiskaliziran račun.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI