NEMOJTE JU JOŠ DEINSTALIRATI: Aplikacija s COVID potvrdom treba vam i dalje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEMOJTE JU JOŠ DEINSTALIRATI: Aplikacija s COVID potvrdom treba vam i dalje

Autor Krunoslav Ćosić

Zastupnici u Europskom parlamentu produžili su pravila za još jednu godinu

 EU digitalna COVID potvrda Izvor: Shutterstock

Trenutna pravila vezana uz takozvane COVID putovnice odnosno EU COVID potvrde istječu 30. lipnja 2022. Parlament i pregovarači država članica EU-a složili su se da će okvir EU digitalnog COVID certifikata zadržati još godinu dana, do lipnja 2023.

Odlučili su to pregovarački timovi iz Europskog parlamenta i Vijeća EU-a te su postigli dogovor o produljenju sheme EU digitalnog COVID certifikata (EUDCC) za još 12 mjeseci. Produženjem pravnog okvira za godinu dana zastupnici EU-a žele osigurati da građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje u slučaju da se pojavi neka nova varijanta virusa i zabrinutosti koju to izaziva.

Pregovarači su se složili da bi se države članice EU-a trebale suzdržati od nametanja dodatnih ograničenja slobodnom kretanju vlasnicima EU digitalnih COVID potvrda. Državama članicama to će biti dopušteno samo ako su takva ograničenja neophodna, razmjerna i nediskriminirajuća u svrhu zaštite javnog zdravlja.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Ovaj dogovor morat će službeno usvojiti i Europski parlament i Europsko vijeće kako bi stupio na snagu do 30. lipnja 2022., kada istječu sadašnja pravila. Glasovanje o ovoj temi zakazano je za sjednicu od 22. do 23. lipnja u Bruxellesu.

Revizija nakon šest mjeseci

Zastupnici Europskog parlamenta dodali su klauzulu kojom se od Komisije traži da nakon šest mjeseci, na kraju 2022. godine, procijeni jesu li COVID potvrde i dalje potrebne. Procijenit će to na temelju najnovijih znanstvenih savjeta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Odbora za zdravstvenu sigurnost 8 Health Security Committee).

Komisija će u slučaju prekida korištenja COVID potvrda morati predočiti sve informacije, prikupljene na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Potvrde bi trebalo ukinuti čim to dopusti epidemiološka situacija. Stoga, svoju CovidGo aplikaciju nemojte još deinstalirati sa svojeg pametnog telefona.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI