UPOZORENJE: Rizik povezan s kriptovalutama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UPOZORENJE: Rizik povezan s kriptovalutama

Autor Davor Dakić

Financijska regulatorna tijela EU-a upozoravaju potrošače na opasnosti trgovanja kriptovalutama

 Bitcoin kriptovaluta djevojka.jpg Izvor: Moose Photos, Pexels

Europski potrošački centar prenosi upozorenje potrošačima koji se bave trgovanjem kriptovalutama. Bitcoin je u odnosu na prošlu godinu pao na vrijednost manju od 50 posto tadašnje vrijednosti, a oscilacije vrijednosti i dalje se primjećuju na dnevnoj bazi.

Europska nadzorna tijela (EBA – Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, ESMA – Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala i EIOPA – Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje) upozoravaju potrošače da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične te da su špekulativne prirode.

Nadzorna tijela primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu i njihovu sve veću aktivnost u tom području kao i agresivno oglašavanje takve imovine i povezanih proizvoda. Nadzorna tijela naglašavaju da takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene.

 Bitcoin kriptovaluta (2).jpg Izvor: Pixabay

Ovo su glavni koraci koje potrošači mogu poduzeti kako bi bili sigurni da donose informiranu odluku jer se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu.

Potrošači te trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Posebno bi trebali biti oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti.

Potrošači bi trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite jer kriptoimovina i povezani proizvodi i usluge obično nisu obuhvaćeni postojećom zaštitom na temelju važećih pravila EU-a o financijskim uslugama.

I HNB upozorava i savjetuje

Trebali biste biti svjesni rizika svojstvenih kriptoimovini i povezanim proizvodima i uslugama te pažljivo procijeniti jesu li rizici prihvatljivi s obzirom na vaše preferencije i financijsku situaciju. Ti su rizici među ostalim sljedeći:

• možete izgubiti sav uloženi novac
• cijene mogu brzo padati i rasti u kratkim razdobljima
• možete postati žrtva obmana, prijevara, operativnih pogrešaka ili kibernapada
• ako nešto pođe po zlu, vjerojatno nećete imati nikakva prava na zaštitu ili naknadu.

Ako razmišljate o kupnji kriptoimovine ili povezanih proizvoda i usluga, trebali biste se zapitati sljedeće:

• Mogu li si priuštiti gubitak cjelokupnog uloženog iznosa?
• Jesam li spreman preuzeti visoke rizike kako bih ostvario obećane povrate?
• Razumijem li značajke kriptoimovine ili povezanih proizvoda i usluga?
• Jesu li poduzeća/strane s kojima poslujem na dobru glasu?
• Nalaze li se poduzeća/strane s kojima poslujem na crnoj listi nadležnih nacionalnih tijela?

 Bitcoin kriptovaluta (1).jpg Izvor: Pixabay

Ključni rizici

Ekstremna kretanja cijena: brojne vrste kriptoimovine podložne su iznenadnim i ekstremnim kretanjima cijena te su špekulativne prirode.

Zavaravajuće informacije: neke vrste kriptoimovine i povezanih proizvoda agresivno se oglašavaju u javnosti upotrebom promidžbenih materijala i drugih informacija koje mogu biti nejasne, nepotpune, netočne ili čak namjerno zavaravajuće.

Nepostojanje zaštite: većina kriptoimovine te prodaja proizvoda ili usluga povezanih s kriptoimovinom nisu regulirani na razini EU-a.

Složenost proizvoda: određeni proizvodi koji omogućuju izloženost kriptoimovini vrlo su složeni, ponekad sa značajkama koje mogu povećati razmjere gubitaka u slučaju nepovoljnih kretanja cijena.

 trade;virtual;wallstreetbets;dogecoin (doge);dogecoin;doge;cryptocurrency;crypto;mining;meme coin;payment;investing;finance;background;banking;bitcoin;blockchain;business;cash;coin;commerce;crypto currency;currency;design;diamond hands;digital;e-commerce;economy;electronic;exchange;financial;gold;golden;growth;internet;invest;investment;market;metal;monetary;money;shiba inu;stonks;symbol;technology;to the moon;token;EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Dennis Diatel / Alamy / Alamy / Profimedia

Prijevara i zlonamjerne aktivnosti: postoje brojne vrste lažne kriptoimovine kao i brojne vrste prijevara te biste trebali biti svjesni da je njihova jedina svrha lišiti vas novca primjenom različitih tehnika, na primjer s pomoću internetske krađe podataka (engl. phishing).

Manipuliranje tržištem, nedostatak transparentnosti cijena i niska likvidnost: način na koji se određuju cijene kriptoimovine i izvršavaju transakcije na burzama često nisu transparentni. Isto tako, posjed određenih vrsta kriptoimovine koncentriran je u rukama vrlo malog broja dionika, što može utjecati na cijene ili likvidnost.

Hakiranje, operativni rizici i sigurnosna pitanja: tehnologija decentraliziranog vođenja evidencije transakcija na kojoj se temelji kriptoimovina može podrazumijevati specifične rizike.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI