ZNATE LI KOLIKA JE… Razina digitalizacije Hrvatske? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZNATE LI KOLIKA JE… Razina digitalizacije Hrvatske?

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatska ima odlične rezultate na području talenata i vještina

 Digital Futures.jpg Izvor: Microsoft

Microsoft kreirao Digital Futures Index i izmjerio razinu digitalizacije Hrvatske. 48% mladih od 16 do 29 godina imaju digitalne vještine iznad prosjeka zemalja istočne i srednje Europe. Ipak, mnogo je prostora za napredak na području digitalizacije javnih usluga.

Uz hrvatski, Microsoft je izmjerio digitalni puls još 15 zemalja, a index donosi podatke o trenutnoj razini digitalizacije zemlje, detektira najuspješnija područja, ali i područja na koja se potrebno fokusirati kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije.

Digitalizacija je promatrana kroz 5 kategorija digitalnog razvoja:

• digitalno poslovanje
• digitalna vlada i javni sektor
• digitalna infrastruktura
• digitalni sektor
• ljudski kapital

Istraživanje pokazuje da je ukupna razina digitalnog razvoja Hrvatske 91, što je 9 posto ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe (100 je broj bodova definiran kao prosjek za srednju i istočnu Europu).

Hrvatska je posebno jaka na području talenata, a razina digitalnih vještina među općom populacijom je također visoka. Najbolje rezultate ostvarujemo u kategoriji ljudskog kapitala, koja je snažno povezana s većom inovativnošću, produktivnošću i plaćama, a u svim ostalim kategorijama rezultati su blizu prosjeka zemalja srednje i istočne Europe.

Rezultati Digital Futures Indexa za Hrvatsku

U kategoriji digitalno poslovanje Hrvatska je ostvarila 84 boda, odnosno 16 posto ispod prosjeka. Podaci pokazuju da će se ubrzanje digitalne transformacije i povećanje konkurentnosti ostvariti većim ulaganjima hrvatskih tvrtki u oblak i u napredne digitalne tehnologije poput umjetne inteligencije.

 Digitalno poslovanje_grafika.JPG Izvor: Microsoft

U kategoriji digitalna vlada i javni sektor Hrvatska ima 90 bodova. Iz rezultata se može iščitati da se postojeće digitalne usluge koriste u velikoj mjeri, no ključnu priliku predstavlja digitalizacija javnih usluga.

 Digitalna vlada i javni sektor_grafika.JPG Izvor: Microsoft

Na području digitalne infrastrukture Hrvatska bilježi 93 boda, a velike su razlike u rezultatima prosječne brzine fiksnog širokopojasnog pristupa (71) i prosječne brzine mobilnog interneta (131).

 Digitalna infrastruktura_grafika.JPG Izvor: Microsoft

U kategoriji digitalni sektor država je zabilježila 87 bodova. Iz rezultata veličine digitalne ekonomije vidljivo je da ICT sektor snažno pridonosi BDP-u te da Hrvatska nadmašuje prosjek kada se gleda broj novoosnovanih tvrtki.

 Digitalni sektor_grafika.JPG Izvor: Microsoft

Najbolji su rezultati u kategoriji ljudskog kapitala – 107 bodova. Hrvatska ima izvrsne rezultate na području talenata i vještina, koji imaju snažne korelacije u svim segmentima u odnosu na inovativnost, produktivnost i plaće. Također nadmašuje sve zemlje u Indexu kada je u pitanju razina digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina, jer je rezultat 48 posto iznad prosjeka srednje i istočne Europe.

 Ljudski kapital_grafika.JPG Izvor: Microsoft

Hrvatska može u potpunosti postati digitalno društvo, ali je potrebno posebnu pažnju posvetiti sljedećim područjima:

• razvoju i unaprjeđivanju digitalnih vještina ljudi svih dobnih skupina
• poticanju malih i srednjih tvrtki da se digitalno transformiraju
• digitalizaciji javnih usluga

Prihvaćanje hibridne radne kulture i fleksibilnosti rada učinit će zaposlenike produktivnijima i inovativnijima, a naglašena je i potreba ulaganja u IT stručnjake. Digital Futures Index mjerio je razine digitalizacije Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije te Danske, Finske, Nizozemske, Švedske te Portugala.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI