POČEŠLJAJ ME

NEMA VIŠE MUKE Zapetljana kosa više nikome neće biti problem

Autor Krunoslav Ćosić

Robotska ruka opremljena je kamerom koja može procijeniti čak i kovrčavost kose

Izvor: Profimedia

Koliko vam se samo puta kosa zaplela te ste kasnije imali problema s četkanjem kose. Ali, barem ste nakon nekog vremena riješili problem. Što ako takav problem s kosom imaju osobe koje nisu u stanju sami sebi raspetljati kosu? Na scenu stupa robot sposoban za rješavanje ovog problema.

Smisao robotske ruke primarno je pomoći starijim osobama te osobama s invaliditetom kako bi se i ova skupina ljudi mogla dotjerati. Možda samo za sebe, ali i za izlazak među ljude. Naime, medicinske sestre obično provode od 18 do 40 posto svog vremena obavljajući izravne zadatke njege pacijenta.

Izvor: Profimedia

Uz brzo rastuće zahtjeve za zdravstvenim sustavima to postaje problem tako da bi robot za osobnu njegu, koji četka, češlja i raspetljava kosu mogao biti od velike koristi. Ali i olakšanje zdravstvenim djelatnicima koji se mogu posvetiti bitnijim stvarima kod pacijenta.

Takve robote za češljanje kose istražuju timovi na Massachusetts Institute of Technology u SAD-u te na Sveučilištu Harvard (Harvard University).

Robot nazvan RoboWig može razlikovati različite vrste kose poput kovrčave, ravne i valovite. Robotska ruka sadrži mekanu četku opremljenu kamerom koja pomaže ruci da "vidi" i procijeni kovrčavost, kako bi sustav mogao isplanirati osjetljivo i vremenski učinkovito četkanje.

Izvor: Profimedia

Izvor: Profimedia