BIVŠI GAFAM

AMAMA Dionice Globalni nedostatak čipova, rastući regulatorni pritisak

Autor Davor Dakić

Neposredna povećanja kamatnih stopa i obilje neizvjesnosti

Izvor: Shutterstock

Nakon svog najgoreg tjedna od ožujka 2020., S&P 500 je u ponedjeljak 25. siječnja (januara) 2022. nakratko pao u teritorij korekcije, prije nego što je ojačao do malog dobitka zatvaranjem tržišta. U ranim satima trgovanja u ponedjeljak S&P 500 je izgubio gotovo 4 posto, spustivši ga za više od 10 posto u odnosu na vrhunac od 3. siječnja.

Takav pad s prethodnog maksimuma, koji se zove korekcija, dogodio se samo 10 puta od početka stoljeća, posljednji put u ožujku 2020. kada je S&P 500 pao za 33,9 posto u odnosu na prethodni maksimum na početku pandemije.

Dok je S&P 500 u ponedjeljak preokrenuo stvari, pomjerivši se iz zone korekcije, neki od najvećih dobitnika u posljednjih nekoliko godina, takozvana GAFAM grupa (tehnički je to sada AMAMA), zapeli su na tom nepoznatom teritoriju. AMAMA je skraćenica za Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta i Apple. Prethodno se skraćenica GAFAM odnosila na Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft.

Kao što pokazuje sljedeći grafikon, sve najveće i zasigurno najistaknutije tehnološke tvrtke na svijetu pale su za više od 10 posto u odnosu na svoj najnoviji tromjesečni maksimum, a Amazon je čak zaronio na teritorij „medvjeđeg tržišta“, što je više od 20 posto u odnosu na najvišu razinu u studenom, podatke od Yahoo! Finance prenosi Statista.

Izvor: Statista

Globalni nedostatak čipova, rastući regulatorni pritisak, neposredna povećanja kamatnih stopa i obilje neizvjesnosti potaknuli su posljednju rasprodaju tehnologije nakon desetljeća gotovo neprekidnog rasta koja je (barem nakratko) podigla tržišnu kapitalizaciju cijele GAFAM grupe na 1 bilijun dolara i nastavlja dalje.

Gledajući dalje, u odnosu na situaciju u posljednjih nekoliko mjeseci, zasigurno nema potrebe žaliti dioničare tvrtki. "Big Tech" je uvelike ojačao tijekom protekle dvije godine, unatoč pandemiji koja je poremetila mnoge druge industrije.