JEDRILICA

START-UP IDEJA Pogledajte izuzetno lagani osobni zmaj

Autor Igor Martić

Archaeopteryx je lagana jedrilica, a ovaj zmaj dolazi u tri različite verzije odnosno konfiguracije

Izvor: ruppert-composite.ch

Toliko je lagan da ga možete sami nositi na rukama, ući u njega i s brda se zaletjeti, bez velikog napora i velike startne brzine. A zatim slijedi prava avantura.

Ruppert Archeopteryx je zmaj s kojim ćete letjeti bez velikog napora te se s razlogom naziva osobnim zmajem. Dizajnirao ga je Roger Ruppert, a proizvela tvrtka Ruppert Composite GmbH. Švicarska jedrilica s mikro sjedištem i visokim krilima naziv je dobila po pernatom dinosauru Archeopteryx, a smatra se najstarijom poznatom pticom.

Sve je počelo kao istraživački projekt 1998. godine na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Zürichu (ZHW). Ideja je bila stvoriti mikro jedrilicu koja se pokreće nogama. Cilj prilikom dizajniranja je bio postići malu masu, malu brzinu potrebnu za uzlijetanje, dobru upravljivost, dobre performanse i velike brzine letenja. Čak i u uvjetima bez vjetra.

Prototip je napravljen sad već davne 2001. godine i tad je obavljen prvi let, a već je sljedeće godine prototip prihvaćen od strane FOCA (Federal Office of Civil Aviation). U 2006. godini pokrenuta je proizvodnja prototipa, a prva isporuka Archeopteryxa dogodila se 2010. godine. Četiri godine uslijedila je verzija s električnim pogonom, što omogućuje jednostavnije startanje.

Jedrilica Archeopteryx ima konvencionalne kontrole, minimalnu masu te dobro ponašanje što se tiče letačkih karakteristika kao i izvanredne sposobnosti penjanja pri usponima. Kokpit po želji može biti otvoren ili zatvoren, a udoban je čak i za duge letove.

Pazilo se i na sigurnost. Archeopteryx ima posebno razvijeni raketni sustav spašavanja. Pilot je u svakom trenutku povezan sa zrakoplovom i sustavom spašavanja, uz sigurnosni pojas. U slučaju opasnosti jedrilica se zajedno s pilotom spušta padobranom.

Archaeopteryx: Fussstart (Foot launch)
Izvor: Youtube

Zmaj Archeopteryx omogućuje različite metode lansiranja: s nogu kada jedrilica nije u kontaktu s podlogom, uz bungee katapultiranje (što omogućuje lansiranje s blage ili strme padine), a moguće je pokrenuti jedrilicu uz elektromotorni pogon.

Električni sustav s baterijom je mase 23 kilograma te se može montirati i zatim kasnije ukloniti s jedrilice za samo pet minuta, a u slučaju korištenja električnog pogona može se uzletjeti s tvrde površine uz pomoć pomoćnog kotača. Pri dobrom vremenu sa zmajem se može preletjeti između 300 do 500 kilometara, pa čak i do 600 km.

Archaeopteryx Electric "Electeryx"
Izvor: Youtube

Prilikom slijetanja jedrilica će se prizemljiti jednostavnom kontrolom kuta slijetanja, uz malu brzinu letenja tako da se može sletjeti i na bilo kakvo polje. Slijetanje na noge izvedivo je uz dovoljno iskustva i obuke tako da se slijeće trčanjem po podlozi. Naravno, ovo je moguće u uvjetima mirnog vjetra te zahtijeva vještinu.

Izvor: ruppert-composite.ch

Dužina letjelice je 5,7 metara, širina krila 13,6 metara, visina 2,9 metara, a ukupna površina krila je 12,8 m2. Standardna verzija ima masu 54 kilograma, zatvorena (race) je 61 kilogram, a sustav za spašavanje mase je 5,5 kilograma. Idealna masa osobe koja pilotira zmajem je od 1,65 do 1,95 metara. Pri letenju se postižu brzine veće i od 100 km/h.

Cijena za Archeopteryx počinje od 65.900 eura za standardnu verziju, a penje se do 89.500 eura za Electro Archeopteryx.

Ultra-light personal hang glider
Izvor: Youtube