AMBIJENTALNO SVJETLO

NOVA TOYOTA C-HR: Otključavanje i pokretanje putem pametnog telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Model u Hrvatsku dolazi početkom prosinca u 7 razina oprema

Izvor: Toyota

Toyota je na sunčanoj Ibizi predstavila nov C-HR inspiriran vizijom konceptnog automobila za cestu. Kultna silueta coupea koju je uveo njegov prethodnik 2017. dodatno je naglašena širim, samouvjerenijim stavom, pojačanim oštrim karakternim linijama i novom razinom sofisticiranog dizajna.

Po prvi put na tržištu je naziv modela izravno integriran u potpuno LED stražnje svjetlo, osvijetljeno tijekom dinamične pozdravne i oproštajne sekvence, kao dio elegantnog i dojmljivog stražnjeg dijela automobila.

Izvor: Toyota

Aplikacija My Toyota otključava niz praktičnih funkcija uključujući digitalni ključ za praktično otključavanje i pokretanje nove Toyote C-HR putem pametnog telefona, bez potrebe za nošenjem fizičkog ključa.

Digitalni ključ dostupan će biti od siječnja 2024., s jednogodišnjim priključkom koji je uključen u kupovnu cijenu vozila. Unutar kabine, Toyotin prvi sustav ambijentalne rasvjete u 64 boje potiče spokojno raspoloženje među putnicima i povećava njihovu sigurnost.

Tijekom dana, izravna i neizravna rasvjeta, uključujući i na ploči s instrumentima, mijenja se svakih sat vremena, od svijetlih jutarnjih nijansi do opuštenih večernjih nijansi dok se može odabrati jedna od 14 programiranih tema koja odražava raspoloženje svakog putovanja.

Izvor: Toyota

U usporedbi s prethodnikom, nova generacija koristi dvostruko više reciklirane plastike, koja se sada nalazi u više od 100 različitih dijelova. To uključuje 19 dijelova koji se sastoje od najmanje 80% recikliranog materijala. Kao i unutarnji plastični dijelovi i prostirke izrađeni od recikliranog materijala, nova sintetička presvlaka sjedala izrađena je od recikliranih plastičnih boca, prva za Toyotu.

Sigurnosni sustavi pomažu vozaču

Sve verzije nove Toyote C-HR imaju T-Mate koji uključuje najnoviju generaciju Toyota Safety Sense raspona značajki aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji, kao standard za sveobuhvatne sigurnosne sustave i pomoć u vožnji.

Toyota T-Mate uključuje sustave koji pomažu u zaštiti od nesreća, pružaju zaštitu u slučaju sudara i pomažu vozaču pri manevriranju, bilo da parkira ili vozi u prometu. Na novoj Toyoti C-HR najnovija generacija Toyota Safety Sense uključuje preventivne sigurnosne sustave s većom funkcionalnošću i sveobuhvatnijim nadzorom okoline automobila.

Izvor: Toyota

Najnoviji sustav prije sudara i proaktivna pomoć pri vožnji neprestano nadziru cestu radi opasnosti i mogu upozoriti vozača ili automatski potisnuti ubrzanje i osigurati kontrolu kočenja ako se otkrije neposredna opasnost.

Ovo štiti od niza čimbenika rizika, kao što je prisutnost sporijeg ili zaustavljenog vozila u traci ispred te pješaci ili biciklisti koji prelaze cestu, čak i kada to rade na cesti na koju vozilo skreće.

Lane Trace Assist drži novu Toyotu C-HR sigurno na predviđenoj putanji, vođen oznakama na cesti, rubom ceste ili vozilom ispred, dodatno povećavajući sigurnost smanjenjem tereta vožnje na dugim putovanjima autocestom.

Sustav radi s prilagodljivim tempomatom punog raspona za prilagodbu brzine kroz zavoje na autocesti i također nadzire korištenje upravljača i papučica. Ako se ne koriste određeno vrijeme, može pokrenuti sustav za zaustavljanje u nuždi.

Izvor: Toyota

Poboljšani prilagodljivi tempomat punog raspona uključuje novu podršku za sprječavanje pretjecanja za automatsko sprječavanje nenamjernog pretjecanja na autocesti s pogrešne strane drugog vozila i kontrolu povezanu sa pokazivačima smjera koja pomaže vozaču da se uključi u promet sigurnom brzinom i na udaljenosti od drugih vozila.

Na glavnim cestama i autocestama Road Sign Assist daje vizualni podsjetnik na važne informacije kao što su znakovi upozorenja i ograničenje brzine. Najnovija verzija poboljšana je prilagodbom limitatora brzine jednim dodirom kako bi odgovarala informacijama s prometnih znakova.

Nova Toyota C-HR također ima koristi od dodatnih sigurnosnih sustava kao standarda kao što je Sustav podsjetnika za stražnje sjedalo koji upozorava vozača ako je dijete ili kućni ljubimac ostavljen na stražnjem sjedalu i Safe Exit Assist koji upozorava ako su vozila ili biciklisti u blizini prilazeći straga kad se otvaraju vrata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI