Pametna mobilnost

UZ NANOE X: Uklonit će viruse, bakterije, pelud i ostale alergene

Autor Krunoslav Ćosić

Pročišćavanje zraka u kabini vozila uklonit će i neugodne mirise

2021.09.15
Izvor: Lexus

Lexus NX na tržište stiže u proljeće 2023., a na popisu noviteta pozornost privlači ispuštanje blago kiselih nano-iona u putnički prostor kroz uvodnike zraka klima-uređaja. U svim novim modelima NX-a putnički prostor bit će zdraviji i čišći jer će svi putnici uživati u zaštiti nove generacije sustava za pročišćavanje zraka nanoe X iz tvrtke Panasonic.

Sustav nanoe X pomaže ukloniti viruse, bakterije, pelud i ostale alergene, ali i neugodne mirise. Osim toga, blagotvorno djeluje na kosu i kožu jer smanjuje isparavanje vlage.

Izvor: Lexus

Vozači mogu biti bezbrižni u pogledu zaštite od krađe jer najnoviji NX ima zaštitu putem sustava bez upotrebe ključa Ultra-Wideband (UWB), koji štiti od krađe i u osnovnoj je opremi za sve razine opreme.

Rizik od krađe smanjen je budući da tehnologija UWB detektira ne samo približne udaljenosti između ključa i automobila kao klasični sustavi ulaska u vozilo bez ključa već identificiraju točnu lokaciju. Precizno određivanje položaja ključa u stvarnom vremenu i sa zaštitom od krađe jamči da NX mogu upotrebljavati samo njegovi stvarni korisnici.

2022.12.16
Izvor: Lexus

Novost je digitalni unutarnji retrovizor s automatskim načinom prigušivanja kako bi se smanjilo zasljepljivanje od prednjih svjetala vozila iza i osigurao jasni pregled sprijeda dok poboljšano dodatno stop svjetlo ima područje osvjetljavanja koje pruža vrhunsku vidljivost i jasnoću.

Interijer je doživio promjene te će budući vozači ovog Lexusovog hibridnog modela primijetiti promjenu rasporeda prekidača na središnjoj konzoli te je upravljanje intuitivnije, a sve su funkcije povezane s vožnjom grupirane i lako dostupne nakon zaustavljanja vozila.

Elegantna unutrašnjost jednostavno blista s novim preinakama i u novim, jarkim kombinacijama boja. Unutrašnjost u kombinaciji crne i krem boje te crvene Flare i bijele za F SPORT posebno se ističe zahvaljujući novom pretincu za odlaganje koji je sad također u boji, kao i bočna stranica konzole (na strani suvozača) i obloge vrata.

Na modelima s unutrašnjosti u kombinacijama smeđe boje Hazel i tamno crvene boje pretinac za odlaganje ispred suvozača i bočna stranica konzole (na strani suvozača) također su u boji.

Vrhunski sustav ozvučenja Mark Levinson, pod autorskom palicom stručnjaka za luksuzne audio sustave i ekskluzivnog partnera tvrtke Lexus, u ponudi je kao dodatna opcija. Kako bi stvari bile praktičnije 14-inčni multimedijalni zaslon Lexus Link Connect s navigacijom u oblaku također se može dodatno naručiti za vozila s razinama opreme Comfort, Business i Executive umjesto 9,8-inčnog zaslona koji je u osnovnoj opremi.

Izvor: Lexus

Poradilo se i na potrošnji goriva na svim modelima Hybrid i Plug-in Hybrid s ugrađenim sustavom navigacije putem sustava prediktivne učinkovite vožnje (eng. Predictive Efficient Drive). Optimizira se punjenje i pražnjenje baterije na modelima Hybrid te omogućuje upotreba potpuno električnih ili hibridnih načina rada na vozilima PHEV.

Putem podataka iz sustava navigacije utvrđuju se regularne lokacije naglog usporavanja pa se u tim situacijama pojačava regenerativno kočenje kako bi se obnovila maksimalna količina energije. Tijekom navigacije sustav proaktivno puni bateriju i tako smanjuje upotrebu motora u prometu, a ujedno optimizira upotrebu baterije ovisno o uvjetima u prometu i stanju na cesti uz posebne prilagodbe, primjerice, pri vožnji uzbrdo ili nizbrdo ili na dionicama gradskih cesta ili autocesta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI