održiva avijacija

USPJEŠAN LET: Prvi potpuno električni avion

Autor Smartlife

Eviation Alice, prvi potpuno električni avion, uspješno je završio svoj prvi let

Izvor: Eviation

Prvi potpuno električni putnički avion kompanije Eviation uspješno je završio svoj prvi let u Moses Lakeu.

"Danas počinje nova era avijacije - uspješno smo elektrificirali nebo nezaboravnim prvim Aliceovim letom", rekao je Gregori Davis, predsjednik i izvršni direktor kompanije Eviation. "Ljudi sada znaju kako izgleda i zvuči pristupačna, čista i održiva avijacija po prvi put u potpuno električnom avionu s fiksnim krilima. Ova revolucionarna prekretnica će dovesti do inovacija u održivom zračnom prometu i oblikovati putnička i teretna putovanja u budućnosti".

Izvor: Eviation

Kompanija kaže da Alice ne proizvodi emisije štetnih plinova, značajno smanjuje buku i košta samo djelić rada po satu leta u usporedbi s lakim mlažnjacima ili vrhunskim turbopropelercima. Eviation Alice je namijenjen komercijalnim i teretnim letovima, a obično će obavljati letove u rasponu od 250 do 400 km.

Cape Air i Global Crossing Airlines, američke regionalne avio-kompanije, naručile su 75 odnosno 50 Alice aviona dok je DHL Express prvi kupac 12 Alice eCargo teretnih aviona.

Izvor: Eviation

Izvršni direktor kompanije Eviation ipak upozorava: "Najveći izazov koji Eviation mora nadvladati su baterije. Zaista je potrebno da industrija poveća gustoću energije u ćelijama. Ako tehnologija baterija kasni, možda ćemo pomjeriti datum isporuke".