Pametna mobilnost

S ROMOBILOM BEZ ZAŠTITE: Kazna je tri puta veća od vrijednosti kacige

Autor Davor Dakić

Vozači romobila u Hrvatskoj odnedavno moraju na glavi tijekom vožnje nositi zaštitnu kacigu

Izvor: Krunoslav Ćosić

Hrvatski Zakon o sigurnosti prometa na cestama, od kraja srpnja 2022. godine za vozače osobnih prijevoznih sredstava, u koja spadaju romobili i monocikli s motornim ili električnim pogonom, propisuje obavezu korištenja zaštitne kacige na glavi, za vrijeme vožnje.

U suprotnom, člankom 114. propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, a odnosi se na vozače bicikala mlađe od 16 godina, osobe koje se prevoze na biciklu (mlađe od 16 godina) te vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Provjerili smo ponudu u domaćim trgovinama te u poznatim web trgovinama poput Aliexpress. U trgovinama ćete kacigu moći kupiti odmah, bez čekanja na poštara, što može potrajati od nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci, ovisno o transportu i lokaciji od kud kaciga dolazi.

Izvor: Aliexpress

Izvor: Aliexpress

Cijene startaju od stotinjak kuna, ovisno o modelu, a postoje i modeli s LED-icama koje se nalaze na stražnjoj strani kacige te vozača čine uočljivijim, naročito u slabijim svjetlosnim uvjetima. Jednostavna kaciga u web trgovinama košta oko 100 kuna, plus 10 ili 20 kuna za poštarinu, a možete birati između više boja – crna, žuta, crvena, plava, bijela, ružičasta. Naravno, dostupan je i odabir veličine: S, M i L.

Kaciga je izrađena od ABS tvrde školjke i EPS pjene koja apsorbira udarce. Ima 11 ventilacijskih otvora te bočne trake i udobnu unutarnju podlogu za izvrsno sportsko iskustvo. Savršena je za vožnju romobilom, biciklom, skejtbordom, za klizanjem na ledu te druge sportove.

Pronašli smo još jedan model kacige s vizirom i zaštitom od sunca, što vam također može koristiti jer vam vjetar neće smetati kao niti kiša i druge vremenske nepogode. Cijena takve kacige je oko 200 kuna, ima njemački retro izgled, uz odabir različitih boja same kacige: crna, žuta, crvena, bijela i ružičasta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI