Pametne platforme

PRVI PUT U HRVATSKOJ: Postignute su brzine od 20 gigabita u sekundi

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski Telekom i Nokia su u Rijeci predstavili širokopojasnu 25G PON optiku

Izvor: Hrvatski Telekom

Posjetili smo riječki laboratorij Hrvatskog Telekoma u kojem je održano prvo testiranje 25G PON optičke tehnologije u Hrvatskoj, u suradnji s Nokijom. To je istovremeno i jedno od prvih testiranja u svijetu. Na najnovijoj generaciji optičke mreže postignute su brzine od 20 Gb/s.

Na licu mjesta smo se uvjerili da su 25-gigabitne brzine već danas ostvarive, a riječki laboratorij Hrvatskog Telekoma glavno je mjesto u Hrvatskoj na kojem HT-ovci testiraju sve najnovije tehnologije iz fiksne te neke i iz mobilne tehnologije.

Izvor: Hrvatski Telekom

25G PON (pasivna optička mreža) omogućuje 25 Gb/s u downloadu te 10 Gb/s u uploadu, a do kraja 2020. godine brzine će se izjednačiti te će omogućiti 25/25 Gb/s. Za implementaciju 25G PON tehnologije Hrvatski Telekom ne mora napraviti nikakvu hardversku promjenu u svojoj mreži. Sve je to na tragu uvođenja pojma Industrija 4.0.

Tehnologiju će svojim korisnicima Hrvatski Telekom omogućiti čim korisnicima budu trebale tako visoke tehnologije – bilo za 4K video prijenos, igranje igara ili za neke druge potrebe (big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta). 25G PON će Hrvatski Telekom koristiti i za povezivanje svojih baznih stanica mobilne mreže.

Zahvaljujući laboratorijskom okruženju u kojem rade HT-ovci u Rijeci mogu isprobavati različite tehnologije i simulirati različite situacije kakve se mogu očekivati u stvarnom životu njihovih korisnika. Uz digital twins pristup (digitalni blizanci) repliciranjem mogu ostvariti istu situaciju iz fizičkog i digitalnog svijeta kako bi proučavali što bi se moglo dogoditi u praksi te kako povećati sigurnost novih tehnologija odnosno ukloniti sve smetnje koje se mogu pojaviti u stvarnom svijetu.

25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Najveće prednosti Nokijine širokopojasne 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu.

Ivan Uremović i Manfred Egger
Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI