RJEŠENJE ZA OTPAD

DELL CONCEPT LUNA: Modularni dizajn prijenosnog računala

Autor Krunoslav Ćosić

Dell nastavlja razvijati konceptualno rješenje temeljeno na zakonima održivosti

Izvor: Dell Technologies

Rješenje omogućava veću dostupnost komponenti, pojednostavljuje njihovu zamjenu ili ponovnu upotrebu u proizvodnji, a Dellov cilj je ovim dizajnom smanjiti emisiju ugljika i negativan utjecaj na okoliš.

Spajanjem održivog dizajna Concept Luna s telemetrijom i robotskom automatizacijom Dell je stvorio uređaj s potencijalom da pokrene seizmičku promjenu u industriji, ali i da potakne cirkularnost u velikim razmjerima.

Koncept je predstavljen prije godinu dana. Revolucionarni održivi dizajn prijenosnog računala ilustrira viziju tvrtke Dell na temu smanjenja otpada i emisije ugljika, ponovno upotrebljavanje materijala i postizanja nove razine inovacija.

Inženjeri Experience Innovation Group tijekom prošle godine ulagali su velike napore kako bi usavršili modularni dizajn Concept Luna eliminirajući potrebu za korištenje ljepila i kabela te minimizirajući upotrebu vijaka.

Izvor: Dell Technologies

S ovim poboljšanjima Concept Luna mogao bi značajno pojednostaviti i ubrzati procese popravka i rastavljanja uređaja dok istovremeno čini sve komponente pristupačnijima i proširuje mogućnosti za ponovnu upotrebu.

Potrebno je više od sat vremena kako bi se rastavilo prijenosno računalo koje je spojeno vijcima, ljepilom i raznim zalemljenim komponentama te time recikliralo uređaje i IT opremu koristeći današnje tehnologije.

S unaprijeđenim dizajnom Concept Luna tvrtka Dell je smanjila vijeme rastavljanja na samo nekoliko minuta. Također, uspostavili su i posebnu mikro tvornicu za Dell dizajnerski tim uz uređaj koji roboti mogu brzo i jednostavno rastaviti.

Izvor: Dell Technologies

Izvor: Dell Technologies

Dell je u modularni dizajn Concepta Luna integrirao telemetriju što omogućava analizu i dijagnosticiranje ispravnosti pojedinačnih komponenti sustava. S obzirom da se učestalost korištenja nekog uređaja razlikuje kod svakog pojedinog korisnika ne završavaju sve komponente u isto vrijeme.

Ljudi koji rade od kuće, na primjer, mogu koristiti vanjske komponente, poput tipkovnice i monitora. To znači da su tipkovnica i zaslon prijenosnog računala jedva korišteni, čak i onda kada je matična ploča spremna za zamjenu.

Evolucija Concept Luna dizajna može opremiti i povezati pojedinačne komponente s telemetrijom kako bi se optimizirao njihov životni vijek. To je slično načinu na koji održavamo svoja vozila, ne bacamo cijeli automobil kada su nam potrebne nove gume ili kočnice.

Izvor: Dell Technologies

U budućnosti će se sve više uređaja konstruirati s modularnim dizajnom. Implementacija robotike i automatizacije služi kao katalizator za ubrzavanje učinkovitog rastavljanja uređaja, mjerenje ispravnosti komponenti i njihove upotrebljivosti te bolje prepoznavanje onih komponenta koje se mogu ponovno upotrijebiti, obnoviti ili reciklirati. Ova vizija ima široke i duboke implikacije za sve korisnike i klijente, ali i cjelokupnu industriju dok se istovremeni radi na smanjenju e-otpada.

Luna je trenutno "samo koncept", ali to je dugoročna vizija o tome kako postići još veći poslovni i društveni utjecaj kroz prakse cirkularnog dizajna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI