mikrogravitacijski lab

FARMACEUTSKA TVORNICA U SVEMIRU: Koristit će prednosti nulte gravitacije

Autor Igor Martić

Kristalizacijom bioloških proteina analizirat će se njihova struktura

Izvor: Varda Space Industries / Ferrari / Profimedia

Američka tvrtka Varda Space Industries sa sjedištem u Kaliforniji već je postavila testni satelit. Plan je izgradnja farmaceutske tvornice u svemiru koja kruže oko Zemlje. Izvršni direktor Will Bruey, bivši zaposlenik u Space X-u Elona Muska, rekao je: "Misija Varda je izgraditi prvu svemirsku tvornicu - to će biti prvi industrijski park u orbiti."

Proizvodnja lijekova u bestežinskom stanju nudi velike prednosti laboratorijima na Zemlji. Na primjer, čestice u tekućini ne stvaraju grudice i ne dižu se na površinu ili tonu na dno kao što to čine u gravitaciji.

Izvor: Varda Space Industries / Ferrari / Profimedia

Programeri koji rade na razvoju lijekova mogu koristiti okruženja nulte gravitacije za kristalizaciju bioloških proteina kako bi analizirali njihovu strukturu i dizajnirali lijekove koji se savršeno vežu za njih. Oni također mogu koristiti mikrogravitacijski laboratorij za proizvodnju lijekova u kristalnim oblicima s iznimnom preciznošću.

Svemirski laboratorij predstavlja jedinstveno proizvodno okruženje za istraživanje i razvoj i može se održavati kirurški čistim i raditi stvari na mikro razini koje se ne mogu postići na zemlji. Vardina prva svemirska tvornica lansirana je 12. lipnja na raketi Space X Falcon 9 i sada se nalazi u zemljinoj orbiti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI