KORISNA POMOĆ

EGZOSKELETNA ČIZMA: Uz nju se osobe s poteškoćama mogu kretati

Autor Ivan Vukić

Pomoć za ljude s poteškoćama u kretanju uz koju će se vratiti u svijet

Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Razvijena je robotska čizma koja osobu koja ju nosi dodatno gura, pri svakom koraku. Dizajnirana je kako bi pomogla osobama s poteškoćama u kretanju, posebice starijima. Plan je omogućiti ljudima s poteškoćama u kretanju da se kreću svijetom kako i kada žele.

Istraživački tim koji stoji iza čizme odnosno egzoskeleta za potkoljenicu vjeruje da će tehnologija biti spremna za komercijalizaciju u sljedećih nekoliko godina. Za razliku od drugih egzoskeleta dizajniranih da koriste mehaniku, kako bi ljudima dali dodatnu snagu, čizma je personalizirana za svakog korisnika.

Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Pri hodanju se koristi strojno učenje te prikupljaju informacije o korisnicima. Koristi se emulator velikih, nepokretnih, skupih laboratorijskih postavki koji može pokazati kako najbolje pomoći ljudima za korištenje izvan laboratorija.

Sa studentima i volonterima spojenim na emulatore istraživači su prikupili podatke o kretanju i potrošnji energije kako bi razumjeli kako je način na koji osoba hoda s egzoskeletom povezana s količinom energije koju koristi.

Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Tim kaže da je potrebno oko sat vremena hodanja da se egzoskelet navikne na korisnika, ali kada to učini nudi uštedu energije i povećanje brzine jednako kao da ispustite ruksak od 14 kg. Čizmu su razvili inženjeri sa Sveučilišta Stanford u SAD-u.

Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia