NEURALNI ČIP

PROTETSKA RUKA: Može se pomjerati uz pomoć kontrole uma

Autor Igor Martić

I to bez direktnog spajanja na mozak osobe s amputacijom

Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti razvili su tehnologiju koja osobama s amputiranim dijelovima tijela omogućuje pomjeranje protetske ruke koristeći samo svoje misli. Razvili su način na koji mogu prisluškivati moždane signale osobe - putem neuralnog čipa ugrađenog u ruku učinkovito čitajući pacijentove misli.

Ovo otvara vrata za nove tretmane neuroloških bolesti i manje invazivne alternative operacijama mozga za kontrolu protetskih gornjih udova. Tehnologija je djelo američkog tima i industrijskih suradnika na znanstvenom i tehničkom koledžu Sveučilišta Minnesota.

Mnogi trenutni komercijalni protetski udovi koriste sustav kabela i pojasa koji kontroliraju ramena ili prsa. Napredniji udovi koriste senzore kako bi uhvatili suptilne pokrete mišića u pacijentovom postojećem udu iznad uređaja.

Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

No, obje opcije mogu biti glomazne, neintuitivne i zahtijevaju mjesece vježbanja kako bi amputirani naučili kako ih pomicati. Istraživači na sveučilišnom odjelu za biomedicinsko inženjerstvo stvorili su mali, implantabilni uređaj koji se pričvršćuje na periferni živac u ruci osobe.

U kombinaciji s računalom s umjetnom inteligencijom i robotskom rukom uređaj može čitati i interpretirati moždane signale dopuštajući osobama s amputacijom gornjih udova kontroliru ruku koristeći samo svoje misli.

Sudionik istraživanja Cameron Slavens s tehnologijom postavljenom na njegov desni biceps može pomicati prste i podizati predmete poput kutije i boce za piće.

Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia