KRAJ AGONIJE

ODLIČNA VIJEST ZA XIAOMI SAD ukida sankcije uvedene početkom siječnja

Autor Smartlife

Xiaomi je prije nekoliko mjeseci završio na crnoj listi američke administracije

Izvor: Profimedia

Između nekoliko kineskih tvrtki koje je Donald Trump stavio na Entity listu od početka siječnja ove godine je i Xiaomi. Američka administracija optužila je ovog kineskog proizvođača da su pod kontrolom i povezani s kineskom vojskom, što je Xiaomi oštro odbacio.

Tada su iz Xiaomija napisali sljedeće priopćenje:

Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu sa zakonima i pravnim regulativama na svim poslovnim tržištima. Tvrtka naglašava da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu. Nadalje, tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije „komunistička kineska vojna kompanija“, kako je Zakon o odobrenju nacionalne obrane (National Defense Authorization Act – NDAA) naziva. Tvrtka će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoj interes te interes dioničara. U ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu. Tvrtka će osigurati daljnje objave sukladno potrebama.

U ožujku ove godine Okružni sud Sjedinjenih Američkih Država je za okrug Kolumbija (privremeno) poništio prethodnu odluku američke administracije o opasnosti od Xiaomija. Time su bila maknuta ograničenja američkim građanima vezanima uz kupnju vrijednosnih papira.

Od danas Xiaomi nije na crnoj listi, ali to ne vrijedi za Huawei i ZTE, koji su još od ranije na toj list. Xiaomi može nastaviti poslovanje i primati investicije od američkih kompanija, odlučeno je na sudu te postalo dostupno javnosti u službenim dokumentima.

Konačna i zvanična odluka bit će donesena 20. svibnja 2021., a u međuvremenu će i američka vlada i Xiaomi iznijeti po još jedan prijedlog sporazuma, piše Bloomberg. Dionice kompanije Xiaomi danas su porasle za 6,7 posto, a očekuje se i daljnji rast.