ŠTO IMA U KINI?

KINEZI SE OPORAVILI OD EPIDEMIJE: Udvostručili su isporuke pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Kinesko tržište zanimljivije je od hrvatskog - čak 101,5 posto povećane su isporuke pametnih telefona u Kini, a više od 71 posto ih je 5G

Izvor: Profimedia

Kina se ubrzano razvija i u vrijeme epidemije koronavirusa, a njihovo tržište pametnih telefona ruše rekorde u posljednje vrijeme. CAICT, Kineska akademija za informacije i komunikacije (China Academy of Information and Communications) izvijestila je da su ukupne pošiljke u prvom ovogodišnjem kvartalu ukupno iznosile 96,2 milijuna uređaja, što je rast od 10,5 posto na godišnjoj razini.

I dok je u prvom kvartalu 2020. godine bilo 29,5 posto 5G pametnih telefona, u prvom ovogodišnjem kvartalu 5G uređaji imaju udio od čak 71,3 posto. Posebno je ovo zanimljivo nama u Hrvatskoj jer još nije raspisan niti natječaj za dodjelu frekvencijskog spektra koji će se koristiti za petu generaciju mobilne telefonije. HAKOM bi taj natječaj trebao raspisati u ovoj godini, nakon prošlogodišnje odgode.

Mnoge europske zemlje već su raspisale 5G natječaje, u mnogima se 5G telefoni i drugi uređaji koriste već dvije godine, ali u Hrvatskoj se i dalje čeka. Spomenimo kako je u mreži Hrvatskog Telekoma, koji je na 4G frekvencijama u listopadu prošle godine ponudio svojevrsnu 5G uslugu svojim korisnicma, već 40-ak tisuća 5G kompatibilnih uređaja.

Izvor: Profimedia

Vratimo se na kinesko tržište, s obzirom da je ono zanimljivije od hrvatskog – tamošnji su dobavljači predstavili 64 nova 5G pametna telefona, a lokalni proizvođači proizveli su 88,5 posto od ukupno isporučenih pametnih telefona u Kini.

Glavni faktor koji potiče veću prodaju 5G telefona je ubrzani pad cijena; podaci koje je objavio Counterpoint Research pokazuju da je gotovo trećina kompatibilnih 5G uređaja prodanih u siječnju ove godine imala cijenu ispod 300 dolara.

Svjetsko tržište pametnih telefona vratilo se u četvrtom kvartalu prošle godine na iste razine rasta kao i prije pandemije koronavirusa. Podaci koje je objavio IDC pokazuju da su isporuke porasle 4,3 posto, na 385,9 milijuna uređaja tijekom posljednja tri mjeseca 2020. godine.