MALO SU PAMETNIJI

MOBITELI S TIPKAMA: Kupuju li ljudi i dalje takve mobitele?

Autor Ivan Vukić

Globalno tržište klasičnih mobitela dostiže razinu prije pandemije koronavirusa, a nova lansiranja i inovacije potiču rast prodaje

Izvor: Shutterstock

Iako nam se čini da smo okruženi s pametnim telefonima, broj korisnika koji koriste mobitele s tipkama i dalje je velik. Samo za primjer: u mreži Hrvatskog Telekoma i danas se koristi oko 250.000 2G uređaja.

26 posto rast je isporuka klasičnih mobitela (smart feature phone); to su korisnici koji si ne mogu priuštiti ili ne žele koristiti pametni telefon, ali žele imati pristup do 3G i 4G te na internet preko Wi-Fi-ja. Dakle, to su ipak nešto napredniji telefoni od običnih feature telefona.

Izvor: Counterpoint

Tržište pametnih feature telefona je doživjelo pad u drugom kvartalu 2020. godine; u trećem kvartalu uslijedio je rast što je bilo temelj za četvrti kvartal prošle godine. Indijsko je tržište predvodnik u svijetu – 63 posto klasičnih mobitela isporučuje se u Indiji, pokazuju podaci za četvrti kvartal, objavio je Counterpoint. Europa, Bliski Istok i Afrika pokazuju ohrabrujuće znakove, uz pozitivni tromjesečni rast od 28 posto te 398 posto.

Pandemija COVID-19 ozbiljno je pogodila tržište u drugom tromjesečju 2020. Zaključavanje (lockdown), zatvaranje trgovina i poremećaji u opskrbnom lancu doveli su do smanjenja isporuka za 35%. Smanjenje nebitnih troškova (u što spadaju i mobiteli) od strane ciljanih potrošača također je poremetilo tržište. Samo je sjevernoamerička regija uspjela održati tržište zahvaljujući vladinom poticaju.

Prekidi isporuka u drugom kvartalu 2020. također su značili kako nova lansiranja mobitela više nisu moguća. Ukidanjem ograničenja ponovno su započela nova lansiranja i partnerstva te širenje na nova tržišta, što je omogućilo povećanje isporuka pošiljki za 30% u Q3 2020.

Zamah iz Q3 nastavio se u Q4 te je dostignuta razina prije pandemije koronavirusa. Pripomogle su tome i inovacije u ovom segmentu - u Bangladešu smo vidjeli prvi pametni feature telefon sa značajkom ugrađenog infracrvenog termometra.

Još jedan primjer uspjeha dolazi iz Južne Azije - najjeftiniji pametni feature telefon Jazz Digit omogućio je financijske opcije.