BILA NAM JE ČAST

LG JE ISPAO IZ UTRKE: Kako stoje ostali proizvođači pametnih telefona?

Autor Ivan Vukić

31. srpnja ove godine LG će prestati s proizvodnjom pametnih telefona, nakon višegodišnjih gubitaka koje je imala ova LG-jeva jedinica

Izvor: Profimedia

Vremena se mijenjaju, dolaze novi igrači. Tako je to oduvijek, unatrag 40-ak godina koliko se proizvode mobiteli. Sjećamo se nekadašnjih lidera, proizvođača koji su obilježili desetljeća unatrag – Nokia, Siemens, Ericsson, Benefon, BlackBerry…

Popisu će se na ljeto pridružiti i južnokorejski LG, a upitni su odjeli još nekih velikih proizvođača pametnih telefona u svijetu. Tržište je nevjerojatno konkurentno, stoji u službenoj LG-jevoj objavi povodom odluke o ukidanju poslovanja s pametnim telefonima.

Izvor: Profimedia

Istovremeno, ovim izlaskom LG ulazi u područja koja imaju evidentan rast – proizvodnja komponenti za električna vozila, povezani uređaji, pametne kuće, robotika, umjetna inteligencija, rješenja za poslovanje između tvrtki (business to business), a zanimaju ih i razne platforme i servisi.

Dakle, LG-jev logo ćemo i dalje viđati na mnogim uređajima, samo što to neće biti pametni telefoni. Ako se vratimo u 2007. godinu, poznat je podatak kako je pametni telefon s kapacitivnim ekranom, s kojim se proslavio Appleov iPhone, LG imao već ranije – bila je to LG Prada iz 2006. godine, ali Apple ih je prestigao s predstavljanjem i pobrao vrhnje.

Izvor: Profimedia

Kineski brandovi Huawei i Xiaomi u posljednjim su godinama izuzetno uspješni i izvan domaćeg tržišta, zbog čega je LG-jev udio na tržištu pametnih telefona pao na (male) jednoznamenkaste brojke. Counterpoint procjenjuje da je LG u 2020. godini isporučio 24,7 milijuna pametnih telefona što je ekvivalent udjelu od samo 1,9 posto. LG je time zauzeo deveto mjesto, a ispod njega je kineski Tecno s udjelom od 1,7 posto.

A iznad LG-ja su Lenovo (2,5 posto), nevjerojatno napredujući u posljednje vrijeme kineski Realme (3,2 posto), Vivo (8,1 posto), Oppo (8,4 posto), Xiaomi (10,9 posto). Među prvu trojku ušli su Huawei s 14,1 posto udjela, Apple na drugom mjestu drži udio od 15,1 posto dok je već godinama vodeći Samsung na prvom mjestu s udjelom od 19,2 posto, objavio je Statista. Prije desetak godina Samsung je na tronu smijenio Nokiju, nakon 14 godina vladanja scenom mobilnih telefona u svijetu.

Izvor: Statista