CLOUD POSAO

Ericsson kupuje stručnjaka za komunikacije u oblaku

Autor Krunoslav Ćosić

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson kupit će američku tvrtku Vonage

Izvor: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Za Vonage Holdings Corp. Ericsson će izdvojiti za 6,2 milijarde dolara (21 USD po dionici), uključujući dug. Spajanje će se dogoditi u prvoj polovici 2022. godine, nakon što je Vonageov odbor direktora jednoglasno podržao sporazum. Međutim, još ga trebaju odobriti dioničari i regulatori.

Ericsson se kroz akviziciju namjerava globalno proširiti u wireless enterprise područje koje bi do 2030. trebalo imati vrijednost od 700 milijardi USD.

Izvor: Timon Schneider / Alamy / Alamy / Profimedia

Vonage, globalni pružatelj komunikacija temeljenih na oblaku, u razdoblju od 12 mjeseci do 30. rujna 2021. prodao je usluge u vrijednosti 1,4 milijardi USD. U istom razdoblju Vonage je isporučio prilagođenu EBITDA maržu od 14% i slobodan novčani tok od 109 milijuna USD.

Vonage Communications Platform (VCP) bazirana na oblaku opslužuje više od 120.000 korisnika i više od milijun registriranih programera diljem svijeta. API (Application Programming Interface) platforma unutar VCP-a omogućuje programerima da ugrade visokokvalitetne komunikacije - uključujući poruke, glas i video - u aplikacije i proizvode, bez pozadinske infrastrukture ili sučelja. Vonage također nudi rješenja Unified Communications as a Service (UCaaS) i Contact Center as a Service (CCaaS) kao dio Vonage Communications Platform.

VCP čini otprilike 80% trenutnih prihoda Vonagea i ostvario je rast prihoda veći od 20% u trogodišnjem razdoblju do 2020. Vonageov menadžment tim predviđa godišnji rast veći od 20% za VCP u nadolazećim godinama.

Izvor: Timon Schneider / Alamy / Alamy / Profimedia