GenAI

NA POLJU UMJETNE INTELIGENCIJE: Kineski Baidu ima sve više uspjeha

Autor Krunoslav Ćosić

Lenovo se odlučuje za Ernie 4.0 za AI na pametnim telefonima i drugim uređajima

Izvor: Krunoslav Ćosić

Lenovo je odabrao Baiduovu Ernie AI platformu za pogon svoje linije pametnih telefona. To je već treća velika pobjeda za kineskog pretraživačkog diva Baidu i razvijača umjetne inteligencije, izvijestio je Reuters.

Lenovova računala i tableti trenutno koriste Baiduov Ernie model velikog jezika (LLM) dok se pametni telefoni prodaju pod vlastitim brendom i oznakom Motorola. Na CES-u u Las Vegasu prošlog je mjeseca Lenovo predstavio liniju uglavnom osobnih računala i tableta koje pokreće AI, ali nije spomenuo Baidu.

Izjavili su da u prvoj polovici 2024. u Kini namjeravaju pokrenuti vlastitog osobnog pomoćnika s umjetnom inteligencijom koji će isporučivati personalizirana interaktivna iskustva temeljena na podacima korisnika na uređaju.

Izvor: Samsung

Krajem siječnja Samsung se odlučio za Baidu generative AI (GenAI) za najnoviju seriju Galaxy S24 koja se prodaje u Kini. Izvan Kine Samsung koristi značajku AI Google Clouda. Baidu je također postigao dogovor i s trećim velikim igračem, s Honorom.

Suosnivač i glavni izvršni direktor Baidua Robin Li izjavio je u listopadu 2023. da njegov najnoviji GenAI model, Ernie 4.0, odgovara sofisticiranosti i mogućnostima OpenAI-jevog ChatGPT-4, piše Mobile World Live.

Viši analitičar Canalysa Toby Zhu napisao je u nedavnom izvješću da su Xiaomi, Vivo, Oppo i Honor objavili vodeće modele s umjetnom inteligencijom u Kini.

Gartner očekuje da će pametni telefoni opremljeni s GenAI mogućnostima (generativna umjetna inteligencija) skočiti s gotovo nule u 2023. na 240 milijuna jedinica ove godine, što čini 22 posto isporučenih uređaja.