Pametno poslovanje

SJEVERNA KOREJA: Konačno prelaze s 3G na 4G

Autor Krunoslav Ćosić

Koristit će rabljene LTE bazne stanice koje su uvezli iz Kine

Izvor: Alain Noguès / akg-images / Profimedia

Sjeverna Koreja ima 26,2 milijuna stanovnika i trenutno imaju dva operatora 3G mreže. Podaci GSMA Intelligencea pokazuju da je operator Byol zaključio 2023. sa 7,1 milijun 3G veza, a Koryolink s 400.000.

Iz te zemlje dolazi vijest kako pokreću 4G uslugu, ali će koristiti rabljenu opremu. Sjeverna Koreja time je započela dugo odgađani prelazak s 3G na 4G usluge, a počele su i prijave pretplatnika nakon nadogradnje mreže u dijelovima glavnog grada Pjongjanga.

Sjevernokorejska vlada uvezla je rabljene LTE bazne stanice iz Kine, s planovima za korištenje opreme kupljene uglavnom od Huaweija kako bi nadogradili svoje postojeće 3G mreže u šest gradova, uključujući glavni grad.

Izvor: Alain Noguès / akg-images / Profimedia

Prema procjenama, samo 28,3 posto stanovništva ima mobilnu vezu, sve su to pretplate tako da nema prepaid korisnika. Samo četvrtina korisnika koristi pametni telefon. Ističe se da je u 2023. godini godišnja stopa rasta mobilnih veza bila manja od 3 posto.

U 2022. godini se Orascom sa sjedištem u Egiptu povukao iz zajedničkog ulaganja Koryolinka s državnim Korean Post and Telecoms.