Pametno poslovanje

PRIJATELJSKI UGOVOR: Honor koristi Nokijine 5G patente

Autor Krunoslav Ćosić

Tvrtke mogu koristiti ove tehnologije bez potrebe za vlastitim značajnim ulaganjima u standarde

Izvor: Nokia

Nokia i Honor potpisali su patentni ugovor koji pokriva 5G i druge mobilne tehnologije. Licenca pokriva temeljne izume obiju strana u 5G i drugim mobilnim tehnologijama.

To je četvrti veliki ugovor o pametnim telefonima koji je Nokia sklopila u proteklih 12 mjeseci. Novi patentni međulicencni ugovor s Honorom pokriva temeljne izume obiju strana u 5G i drugim mobilnim tehnologijama. Uvjeti ugovora nisu objavljeni.

Nokijin portfelj patenata vodeći je u industriji te se temelji na više od 140 milijardi eura uloženih u istraživanje i razvoj od 2000. godine i sastoji se od oko 20.000 obitelji patenata, uključujući više od 6.000 obitelji patenata koji su proglašeni ključnima za 5G.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Nokia doprinosi svojim izumima otvorenim standardima u zamjenu za pravo na njihovo licenciranje pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (FRAND - fair, reasonable and non-discriminator) uvjetima. Tvrtke mogu licencirati i koristiti ove tehnologije bez potrebe za vlastitim značajnim ulaganjima u standarde potičući inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga za potrošače.

Susanna Martikainen, glavna direktorica za licenciranje mobilnih uređaja u Nokiji, izjavila je: “Drago nam je što smo sklopili prijateljski sporazum o unakrsnoj licenci za patente s Honorom, jednim od vodećih igrača na kineskom tržištu pametnih telefona. To je četvrti veliki ugovor o pametnim telefonima bez sudskih sporova koji je Nokia sklopila u proteklih dvanaest mjeseci i još jednom naglašava snagu Nokijinog portfelja patenata i desetljećima duge doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama.”

Izvor: Krunoslav Ćosić

Wenyu Zhou, voditelj globalnog intelektualnog vlasništva u Honoru, rekao je: “Kao nositelj i implementator 5G SEP-a, Honor visoko poštuje prava intelektualne svojine i čvrsto vjeruje da je razumna vrijednost intelektualnog vlasništva važna za razvoj mobilne industrije. Zaključivanje ugovora o unakrsnoj licenci za patente pokazuje Honorovu predanost inovacijama za omogućavanje pametnog života u svim scenarijima i svim kanalima, za sve ljude.”

Prošle godine Nokia je potpisala još tri patentna ugovora za pametne telefone, uključujući s industrijskim divovima Appleom i Samsungom.

Međutim, u tom je razdoblju također bila upletena u pravne sporove s Oppom i Vivom o korištenju Nokijinih tehnologija zajedno s podnošenjem tužbi protiv Amazona i HP-a u vezi s IP-om povezanim s video streamingom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI