VREMENA SE MIJENJAJU

PRIJE 16 GODINA I DANAS Kako tech divovi posluju u 2021. godini?

Autor Davor Dakić

Svakodnevni život bio je drugačiji te 2005. godine nego danas

Izvor: Shutterstock

U 2005. godini popis najvrjednijih rangiranih svjetskih tvrtki bio je prilično raznolik, s nekoliko velikih naftnih kompanija, ali i multinacionalnih konglomerata, distribucijskih tvrtki, kao i onih u financijama i zdravstvu.

Prije šesnaest godina svakodnevni život bio je itekako drugačiji: pametni telefoni kakve danas poznajemo još nisu bili izumljeni, Facebook je tek osnovan, a ExxonMobil vrijedio je deset puta više od Applea. Više od desetljeća kasnije uspon američkih digitalnih divova radikalno je promijenio mapu tech svijeta.

Izvor: Shutterstock

Tech tvrtke prije 16 godina nisu bile toliko uspješne kao danas, a jedna je tvrtka napravila ogroman skok. Microsoft je te 2005. godine bio treća najveća u svijetu tvrtka što se tiče kapitalizacije na tržištu, a u 2021. godini drži prvo mjesto.

Kao ilustracija nepokolebljivog rasta GAFAM-a (ili je sada AMAMA?), Apple je prošle godine prvi put premašio prag tržišne kapitalizacije od 2 bilijuna dolara (2000 milijardi dolara) – povijesnu prekretnicu koju je prije prešao samo naftni div Saudi Aramco. Od tada se Microsoft pridružio Appleu u klubu od dva bilijuna, a u međuvremenu je i nadmašio svog rivala.

No danas, s izuzetkom Saudi Aramca, američki tehnološki divovi dominiraju ljestvicama najuspješnijih. Prvi je Microsoft čija je vrijednost s 263 milijarde u 2005. porasla na 2,508 bilijuna dolara. Drugi je Apple s vrijednošću od 2,485 bilijuna USD dok je treći Saudi Aramco s 1,999 bilijuna USD.

Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Alphabet je četvrti (1,947 bilijuna USD), Amazon peti (1,716 bilijuna USD), Tesla zauzima šesto mjesto (1,219 bilijuna USD), Meta je na korak do bilijun dolara vrijednosti (922 milijarde), a nVidia vrijedi 663 milijarde američkih dolara.

Prije 16 godina situacija je bila ovakva: General Electric na prvom mjestu (382 milijarde), Exxon Mobil drugi (381 milijardi dolara), Microsoft treći (263 milijarde USD), a slijede Citigroup, BP, Wal-Mart, Royal Dutch Shell i Johnson & Johnson.