ODRŽIVOST NA DJELU

100% SE MOŽE RECIKLIRATI: Nokia prelazi na eko ambalažu

Autor Igor Martić

Smanjit će se otpadna ambalaža za Nokijine proizvode širokopojasnog pristupa

Izvor: Youtube

Novo pakiranje bit će 60% manje i 44% lakše, što će dovesti do smanjenja emisija CO2 do 60%. Nokia je danas objavila kako prelazi na ambalažu koja se može 100% reciklirati, a odnosi se na cjelokupni Lightspan portfelj širokopojasnih pristupnih čvorova.

Odluka se nadovezuje na Nokijinu predanost implementaciji održivijeg, ekološki prihvatljivijeg pakiranja. Nokia je u 2022. predstavila ekološki prihvatljivo pakiranje proizvoda za svoju opremu za širokopojasne korisničke prostore.

Novo pakiranje eliminira biorazgradivu pjenu, plastiku, izbjeljivače, otrovne materijale i kemijske tretmane. Zamijenit će se zaštitni plastični poklopci biorazgradivom verzijom. Materijal tampona koji štiti proizvod od oštećenja prilikom pada bit će izrađen od kartonskih dijelova koji se mogu u potpunosti reciklirati u skladu s Forest Stewardship Councilom. Osim toga, ambalaža je dizajnirana za ponovnu upotrebu u povratnim pošiljkama.

Designing broadband equipment packaging for maximum eco sustainability
Izvor: Youtube

Nokia je koristila ovo ekološki prihvatljivo pakiranje za isporuku nove generacije G.fast pristupnih čvorova gigabitne brzine Deutsche Telekomu, kompaktnijeg i lakšeg dizajna. To će dovesti do smanjenja veličine pakiranja za 60% i smanjenja ukupne mase za 44%. Nokiji će to omogućiti isporuku više proizvoda po paleti i smanjiti emisije CO2 iz transporta do 60%.

Arash Ashouriha, viši potpredsjednik za tehnološke inovacije Grupe u Deutsche Telekomu, rekao je: “Deutsche Telekom je postavio ambiciozne ciljeve cirkularnosti za 2030. Usredotočeni smo na cijeli životni ciklus naših proizvoda i svega što kupujemo od naših dobavljača tehnologije. Već smo izvadili svu plastiku za jednokratnu upotrebu iz pakiranja vlastitih uređaja s oznakom "T". Suradnja s našim dobavljačima tehnologije poput Nokije na inovativnim načinima održivog pakiranja stoga je ključni sljedeći korak.”

U 2022. Nokia je osvojila 6 nagrada Red Dot uključujući priznanje 'Najbolji od najboljih' i 8 nagrada iF za sustav održivog pakiranja Nokia Networks koji koristi organski, biorazgradivi materijal i smanjuje troškove transporta kao i odlaganja otpada.

Nokia se obvezala na ciljeve temeljene na znanosti kroz koje tvrtka ima za cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova (GHG) za 50% do 2030. To je u skladu s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5°C do 2030. i postizanjem neto nule do 2050. godine.